Rättegång uteblir trots allvarlig olycka

Det blir inget åtal efter dödsolyckan då en arbetsledare blev påkörd av en dumper i mitten av december förra året.

Inrikes
Arbetsledaren, som under ett telefonsamtal lämnade den grop där arbetet pågick, blev påkörd av en backande dumper och enligt Arbetsmiljöverket saknades både backvakt och avgränsning för fordonets körväg.
Foto: Tomas Oneborg/TT

Det var vid en byggarbetsplats i Strömstad som en arbetsledare den 13 december förra året blev så illa påbackad av en dumper att han avled. Arbetsmiljöverket, som gjorde en utredning av olyckan, anmälde händelsen men nu har åklagaren vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål lagt ner förundersökningen, då hon inte anser att det går att bevisa att någon gjort sig skyldig till brott.

Arbetsledaren, som under ett telefonsamtal lämnade den grop där arbetet pågick, blev påkörd av en backande dumper och enligt Arbetsmiljöverket saknades både backvakt och avgränsning för fordonets körväg. Trots detta läggs nu alltså förundersökningen ner.

Åklagaren menar att det ska ha funnits en muntlig bestämmelse på bygget att ingen fick befinna sig på den ramp där dumpern körde och där mannen klev upp.

Dumpern ska även ha saknat såväl backkamera som backsignal, skriver tidningen Arbetet.

Förra året omkom 50 personer i arbetsplatsolyckor runt om i Sverige enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Hittills i år har minst 26 personer omkommit på sina arbetsplatser.