Inrikes #67/2019

Man som åtalats för dödshot dök inte upp i rätten

Den åtalade mannen beskriver sig själv, enligt tidningen Expo, som en ”äkta Sverigedemokrat” och har i polisförhör berättat att han bland annat delat ut valsedlar åt partiet. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Igår avslutades rättegången mot den 64-årige man som i december förra året dödshotade Vänsterpartiets riksdagsledamot Daniel Riazat. Mannen, som bland annat ska ha delat ut valsedlar åt Sverigedemokraterna, dök dock inte upp i rätten.

Det var i december föra året som riksdagsledamoten Daniel Riazat mottog flera meddelanden på facebook från en 64-årig man bosatt i Nynäshamn. I ett av meddelandena stod ”Nackskott direkt på sådana som dig” och i ett annat skrev mannen ”Du är inte svensk och kommer aldrig att bli”.

– Det är väldigt skönt att den här rättegången är över, det tror jag alla förstår som blivit utsatta för hot och hat. Samtidigt har jag fått enormt mycket stöd från människor jag inte alls känner som visat solidaritet genom att skicka mail och brev, säger Daniel Riazat till Arbetaren.

När rättegången hölls igår vid Södertörns tingsrätt dök den åtalade mannen dock inte upp. Men förhandlingarna genomfördes ändå och åklagaren yrkade på höga böter.

Den åtalade mannen själv beskriver sig själv, enligt tidningen Expo, som en ”äkta Sverigedemokrat” och har i polisförhör berättat att han bland annat delat ut valsedlar åt partiet.

– Mannen själv har ju sagt att han är Sverigedemokrat och i de allra flesta fall där jag fått hat och hot skickat till mig så kommer det från folk som personer som säger att de sympatiserar med SD, säger Daniel Riazat.

Det är som sagt inte första gången som Daniel Riazat, som representerar Vänsterpartiet för Dalarnas län i riksdagen, utsätts för hot och våld från högerradikala grupper. Bland annat misshandlades han av aktivister ur Nordiska Motståndsrörelsen då de stormade ett antirasistiskt möte i Ludvika 2012.

Domen mot den 64-årige mannen som dödshotat honom faller den 12 september.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga