Inrikes #66/2019

Klimataktivister blockerade Malmös gator

Under dagen genomförde aktivisterna en så kallad ”die-in” vid Gustav Adolfs-torg och flera blockader mot trafiken i staden, bland annat vid Triangeln. Foto: Victor Pressfeldt

Under lördagen samlade det internationella aktionsnätverket Extinction Rebellion cirka 600 deltagare under parollen ”Malmö uprising - Flood the Streets!” i ett soligt och 30 grader varmt Malmö. Tillsammans genomförde aktivisterna ett antal kortare blockader och aktioner runt om i staden.

Aktivisterna satte under förmiddagen upp en bas i Slottsparken i Malmö, varifrån flera aktioner utgick. Under dagen genomförde de en så kallad ”die-in” vid Gustav Adolfs-torg och flera blockader mot trafiken i staden, bland annat vid Triangeln. På förmiddagen närvarade cirka 600 personer, varav cirka 200 höll sig kvar till den sista aktionen under kvällstimmarna.

Aktionsdagen avslutades utanför Operan i Malmö, där ytterligare en blockad genomfördes som varade från cirka 19.00 till 05.00. Inledningsvis lät polisen klimataktivisterna genomföra sina aktioner ostört och under blockaden mot operan spärrade polisen själva av flera kvarter för att underlätta trafiksituationen på platsen. En närvarande polis uppgav att ordningsmakten hade som strategi att så långt som möjligt undvika gripanden. Vid 05.00-tiden avbröt polisen dock aktionen och omhändertog 14 av de kvarvarande aktivisterna. Flera klimataktivister hade då kedjat fast sig under en lastbil. De omhändertagna aktivisterna ska ha släppts redan under söndagsförmiddagen.

Målet med aktionerna var att pressa politikerna att genomföra klimatåtgärder för att förhindra en temperaturökning på över 1,5 grader. Lördagens aktioner ska också ses som en upptakt till nätverkets globala aktionsdagar i oktober. Aktionsnätverkets huvudmål är att få politikerna att utlysa ett så kallat klimatnödläge.

Foto: Victor Pressfeldt
Foto: Victor Pressfeldt
Foto: Victor Pressfeldt
Foto: Victor Pressfeldt
Foto: Victor Pressfeldt
Foto: Victor Pressfeldt
Foto: Victor Pressfeldt

 

 

 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga