Allt fler ansöker om skuldsanering

Rekordmånga svenskar ansöker om skuldsanering. Det visar nya siffror från Kronofogden. En av de vanligaste orsakerna till ansökningarna är spelskulder.

Inrikes
En av de vanligaste orsakerna till att människor ansöker om skuldsanering är enligt Kronofogden att antalet personer med spelskulder ökat de senaste åren samt att allt fler genomför sina köp på avbetalning.
Foto: Jessica Gow/TT

Totalt har nästan 10 900 svenskar ansökt om skuldsanering i år. Det visar Kronofogdens egna siffror. Sammanlagt är det en ökning med 15 procent jämfört med 2018.

Skuldsanering innebär att en betalningsplan med Kronofogden görs upp och att personen som fått sin ansökan beviljad tvingas att leva på existensminimum under fem år. Pengarna hen tjänar går, förutom det mest nödvändiga, till att minska skulden. Efter fem år kliver staten in och betalar resterande belopp och personen blir då skuldfri.

Sedan en ny lag trädde i kraft 2016 är det lättare att ansöka om skuldsanering. Något som gjort att fler hört av sig till Kronofogden. Men att antalet ansökningar fortfarande skulle öka, även efter den nya lagen, oroar myndigheten.

– En stor andel av de människor vi möter lever med mycket små marginaler. Vissa har tappat livsgnistan, andra skäms över sin situation. För dessa personer kan en skuldsanering vara en livsavgörande vändning, en chans att återvända till ett liv där ekonomin inte alltid spelar huvudrollen, säger Per-Olof Lind som är enhetschef på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Orsaken till att fler ansöker om skuldsanering är enligt Kronofogden att antalet personer med spelskulder ökat de senaste åren samt att allt fler genomför sina köp på avbetalning.