Inrikes #64/2019

Undersköterskor kräver bättre arbetsvillkor

Idén till upproret kom efter det att regeringen i början av året beslutat att spara ytterligare 310 miljoner kronor på äldreomsorgen och debattartikeln fick snabbt stor spridning. Foto: Henrik Montgomery/TT

Imorgon torsdag anordnas manifestationer i flera svenska städer när undersköterskor ställer krav på bättre arbetsvillkor. Samtidigt lämnas 14 000 namnunderskrifter in till socialminister Lena Hallgren. Bland annat protesterar undersköterskorna mot systemet med delade turer.

Bakom protesterna står det så kallade undersköterskeupproret. Ett nätverk som bildades i våras efter en debattartikel i tidningen Kommunalarbetaren där undersköterskorna Marie Wiberg och Jenny Klingstam från Västerås ville lyfta yrkets status och komma till rätta med den ofta undermåliga arbetsmiljön.

– Det går inte att spara om någon ska ta hand om våra äldre i framtiden. I stället måste man tillsätta resurser. Samhället måste förstå hur viktiga vi undersköterskor är för välfärden, sade Marie Wiberg till Arbetaren i maj.

Idén till upproret kom efter det att regeringen i början av året beslutat att spara ytterligare 310 miljoner kronor på äldreomsorgen och debattartikeln fick snabbt stor spridning. 14 000 personer har nu undertecknat protestlistorna som nu ska lämnas till Lena Hallgren. Samtidigt anordnas manifestationer i bland annat Stockholm, Borlänge och Jönköping.

Ett av nätverkets krav är bland annat att få bort de hårt kritiserade systemet med delade turer.

Kommunal har tidigare gått ut med att de står bakom upproret.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga