Litteratur #61/2019

Toni Morrison till minne

Författaren Toni Morrison (1931–2019) bevisade att litteraturen och kulturen är överlevnadsviktig för mänskligheten. Foto: Charles Rex Aborgast/TT

Den amerikanska författaren, läraren, professorn och redaktören Toni Morrison avled den 5 augusti i sitt hem utanför New York. Hon tillhörde dem som tillförde världen något stort, en av dem som bevisade att litteraturen och kulturen är överlevnadsviktig för mänskligheten. Toni Morrison föddes 1931 som Chloe Ardelia Wofford i en svart arbetarfamilj i Lorain, Ohio, […]

Den amerikanska författaren, läraren, professorn och redaktören Toni Morrison avled den 5 augusti i sitt hem utanför New York. Hon tillhörde dem som tillförde världen något stort, en av dem som bevisade att litteraturen och kulturen är överlevnadsviktig för mänskligheten.

Toni Morrison föddes 1931 som Chloe Ardelia Wofford i en svart arbetarfamilj i Lorain, Ohio, en mindre industristad som bara ett par decennier tidigare var präglad av lantlighet men som under mellankrigstiden blev en del av det område som svalde strömmar av svart arbetskraft söderifrån.

Stål-, bil- och skeppsbyggeri präglade staden. Föräldrarna växte upp i Alabama respektive Georgia. Fadern flyttade norrut som tonåring efter att ha bevittnat en lynchning av två svarta män på sin gata. När dottern var två år satte husägaren eld på familjens bostad på grund av utebliven hyra – föräldrarnas hånskratt blev en lärdom om att skapa sin egen integritet och värdighet mitt i situationer av ondska.

Detta är bara två av många rasistiska erfarenheter på vägen mot ett svart barns vuxenliv.

Detta är bara två av många rasistiska erfarenheter på vägen mot ett svart barns vuxenliv. Är de viktiga i en beskrivning av en författargärning som innehåller stora verk som Tjärdocka (1982), Älskade (1989), En välsignelse (2009) och den sista romanen Gud hjälpe barnet (2015)?

Jag svarar ja på det, i synnerhet som Morrison själv berättade om dem som viktiga pusselbitar i hennes liv. De lär ha haft större bäring på hennes berättelser än vad Nobelpriset 1993 – som förstås alltid nämns – hade.

Toni Morrison studerade i Washington DC på Washington University, där svarta studenter välkomnades, och skrev sin avhandling om den brittiska, feministiska författaren Virginia Woolf. Trots att hon inte engagerade sig i feministiska rörelser, som var livaktiga och verkligen förändrade samhället då Toni Morrison skapade sin plattform under 1970–90-talen, hade kvinnornas, och särskilt de svarta kvinnornas liv en framträdande roll – som var djupt och blödande känd.

Min rekommendation är att läsa mer om och av Toni Morrison. Hon var inte bara viktig utan också älskad.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga