Utrikes #61/2019

Ny hårdare lag mot räddningsfartyg i Italien

Italiens inrikesminister Matteo Salvini från partiet Lega har varit pådrivande i att skärpa straffen för flyktingbåtar på italienska farvatten. Foto: Andrew Medichini/TT

Den italienska senaten har röstat igenom en ny lag som höjer bötesbeloppet för fartyg som tar sig in på italienskt farvatten utan tillstånd. Den nya lagen kommer att drabba ideella organisationer som räddar flyktingar på Medelhavet, som nu kan riskera nästan 11 miljoner kronor i böter.

Den nya lagen, som lagts fram på initiativ av det ofta rasiststämplade regeringspartiet Lega, gick igenom i den italienska senaten den 5 augusti, men kommer först träda i kraft efter att den undertecknats av den italienska presidenten.

Lagen innebär att bötesbeloppet för ett fartyg som olovligen tar sig in på italienskt farvatten höjs från 50 000 euro till 1 miljon euro, vilket motsvarar ungefär 11 miljoner kronor. Utöver att fartygen riskerar miljonböter kan den kapten som trotsar lagen gripas och fartyget konfiskeras av de italienska myndigheterna.

FN:s flyktingorgan UNHCR har kritiserat lagen och UNHCR:s regionala representant för södra Europa, Roland Schilling, skriver i ett uttalande:

”Vid en tidpunkt då europeiska stater till stor del har dragit sig ur räddningsinsatser i centrala Medelhavet är ideella fartyg mer avgörande än någonsin, utan dem kommer fler liv förloras.”

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga