Utrikes #61/2019

Grävande reporter åtalas i Tanzania

Den undersökande journalisten Erick Kabendera greps av polisen i Tanzania för en vecka sedan och kommer nu att åtalas för ekonomiska brott. Kommittén till skydd för journalister, CPJ, kräver dock att han omedelbart friges, och framhåller att pressfriheten i landet drastiskt har försämrats.

Reportern Erick Kabendera.
Reportern Erick Kabendera. Skärmdump från NTV Kenya: Arbetaren

På måndagen meddelade åklagare i Tanzania att den framstående frilansjournalisten, som haft uppdrag för flera internationella medier, kommer att åtalas för bland annat pengatvätt och skattebrott. Detta trots att Dar es Salaams polischef Lazaro Mambosasa förra måndagen meddelade att Erick Kabendera hade gripits med anledning av att det fanns frågetecken kring hans nationalitet.

Talespersonen för Kommittén till skydd för journalister, CPJ, för södra Afrika, Muthoki Mumo, säger att reportern omedelbart måste friges.

– Under den senaste veckan tycks det som att myndigheterna har letat efter ett sätt att rättfärdiga gripandet av denna kritiskt granskande frilansjournalist. Åklagarna bör omgående lägga ner åtalet mot Erick Kabendera och Tanzanias myndigheter måste sluta trakassera sina kritiker, säger Muthoki Mumo.

Under den senaste veckan tycks det som att myndigheterna har letat efter ett sätt att rättfärdiga gripandet av denna kritiskt granskande frilansjournalist

Muthoki Mumo, Kommittén till skydd för journalister, CPJ

Enligt landets lagar kan personer som anklagas för pengatvätt inte bli frigivna mot borgen, vilket betyder att Erick Kabendera kan förbli häktad under hela den rättsliga processen, förklarar hans advokat Jones Sendodo för CPJ. Om Erick Kabendera fälls riskerar han upp till 15 års fängelse.

Till CPJ har Erick Kabenderas anhöriga uppgett att han gripits på grund av sin kritiska bevakning av landets regering.

En av Erick Kabenderas senaste artiklar publicerades i den regionala veckotidningen The East African och handlade om maktstrider inom Tanzanias styrande parti.

CPJ uppger att pressfriheten i Tanzania snabbt har försämrats sedan president John Magufuli kom till makten 2015, bland annat genom hårdare regleringar och trakasserier av journalister. För två år sedan försvann frilansjournalisten Azory Gwanda i Tanzania och myndigheterna har hittills inte kunnat förklara vad som hänt honom.

IPS
sweden@ipsnews.net

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga