Kultur #61/2019

Dokumentärfilmsikon ur tiden

DA Pennebakers dokumentär Se dig inte om visas på SVT Play. Foto: DA Pennebaker

DA Pennebaker fick omedelbart en ordentlig kulturstatus genom att med sin kamera följa riktigt nära Bob Dylan på dennes Europaturné 1967, vilket resulterade i filmen Don’t look back, svensk titel Se dig inte om. Filmen, som inleds med den klassiska scenen där Dylan bläddrar fram skyltar med texten till Subterranean Homesick Blues i en gränd […]

DA Pennebaker fick omedelbart en ordentlig kulturstatus genom att med sin kamera följa riktigt nära Bob Dylan på dennes Europaturné 1967, vilket resulterade i filmen Don’t look back, svensk titel Se dig inte om.

Filmen, som inleds med den klassiska scenen där Dylan bläddrar fram skyltar med texten till Subterranean Homesick Blues i en gränd medan låten spelas i bakgrunden, är förstås musikhistoria, men fångar också turnélivets alla baksidor med uttröttade musiker som spyr galla över oförstående journalister och arrangörer, och hånar fans som gärna vill komma backstage. Samt Dylans föraktfulla behandling av flickvännen Joan Baez.

Med anledning av filmarens bortgång den 1 augusti har SVT Play lagt upp denna och flera av hans filmer, och man konstaterar att han rörde sig med tiden från debuten på 1950-talet ända fram till sitt sista verk, djurrättsfilmen Öppna burarna som han gjorde över 90 år gammal tillsammans med sin sedan många år ständige kollega och partner Chris Hegedus.

Pennebaker kunde verkligen konsten att se dramatiken i en sidoblick eller en föraktfullt tonfall

Pennebaker kunde verkligen konsten att se dramatiken i en sidoblick eller ett föraktfullt tonfall. Ett av hans intressantaste tidsdokument, debatten Town Bloody Hall (1979) där den då skållheta författaren Norman Mailer ger sig på en panel av skarpa feminister som Germaine Greer, Betty Friedan och Susan Sontag och får svar på tal, finns tyvärr inte med i SVT:s urval. Det gör däremot Kakornas kungar (2009) där världens bästa konditorer möts i en stenhård kamp om VM-guldet – en rafflande historia med faktiskt gripande inslag om unga män som spänner bågen så att det nästan gör ont att se.

Också The War Room (1993) där presidentvalskampanjen kring Bill Clinton avslöjar en ny tids unga politikerstrateger är en av Pennebakers många klassiker.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan