Inrikes #60/2019

Hamnarbetarförbundet stämmer arbetsköparen

Foto: Adam Ihse/TT

Hamnarbetarförbundet tycker inte att arbetsköparen APM Terminals följer det kollektivavtal som undertecknades i våras. Nu stämmer de APM Terminals i Arbetsdomstolen.

Efter en lång konflikt i Göteborgs hamn tecknades i våras ett kollektivavtal av modellen andrahandsavtal mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar. Det innebar att Hamnarbetarförbundet undertecknade ett liknande kollektivavtal som Transportarbetareförbundet länge haft med arbetsköparna.

Nu stämmer dock Hamnarbetarförbundet företaget APM Terminals eftersom att de anser att de som arbetsköpare inte följer avtalet.

– Om man ingår ett avtal förväntas man sig att båda parter utgår ifrån vad som står i det, säger Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot i Hamnarbetarförbundet.

Om man ingår ett avtal förväntas man sig att båda parter utgår ifrån vad som står i det.

Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot, Hamnarbetarförbundet

Att Hamnarbetarförbundet väljer att stämma APM Terminals beror på att man anser att arbetsköparen inte informerat fackförbundet om nya arbetssätt samt att arbetstiden har förändrats utan överenskommelse med fackförbundet. Erik Helgeson säger att den nya schemaläggningen bland annat innebär att personalen kommer att arbeta mer helg och mer natt.

– Det står klart och tydligt i vårt avtal att de har en skyldighet att förhandla om förändringar i arbetstider med oss, säger Erik Helgeson.

Arbetaren har sökt APM Terminals för kommentar utan att få svar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984