Inrikes #58/2019

Prideveckan i full gång i Stockholm

Tilde menar att det blir viktigt att bekämpa den högernationalistiska våg som växer i Europa i dag. Foto: Vendela Engström

I måndags inleddes Pridefestivalen i Stockholm, femtio år efter Stonewallupproret i New York. Arbetaren har besökt Pride Stockholm och pratat med Revolutionär Pride Stockholm.

”Vi behövs, var och en av oss behövs. Varje rand av flaggan, varje bit av ljus och mörker, varje regnbågsnyans”, säger Yolanda Aurora Bohm Ramirez, spoken word-artist och transaktivist, i en video publicerad av Pride Stockholm.

För femtio år sedan, i juni 1969, genomfördes en polisrazzia mot hbtq-klubben Stonewall In i New York och möttes av motstånd från klubbesökarna som tröttnat på polisens trakasserier. Upploppet pågick under sex dagar och är grunden till Priderörelsen.

Stockholm Pride är nordens största Pridefestival och arbetar för att stärka hbtq-personers rättigheter. Föreningen strävar efter att synliggöra heteronormen och hbtq-personer i samhället. I år kommer Stockholm Pride att pågå mellan den 29 juli – 3 augusti.

Det är femtio år sedan Stonewallupproret så det är ett historiskt år för hela hbtq-rörelsen.
Tilde, deltagare i festivalen

Arbetaren har besökt Pride House, där samtal, workshops och debatter hålls i veckan, och pratat med några av festivalens besökare.
– Det är femtio år sedan Stonewallupproret så det är ett historiskt år för hela hbtq-rörelsen, säger Tilde som besöker festivalen.

Tilde menar att det blir viktigt att bekämpa den högernationalistiska våg som växer i Europa i dag.
Tilde menar att det blir viktigt att bekämpa den högernationalistiska våg som växer i Europa i dag. Foto: Vendela Engström

Vilken är den viktigaste frågan kopplat till hbtq-rörelsen idag?
– Framför allt hur vi ska överleva i framtiden, det finns en nationalistisk våg som rör sig över Europa som är direkt farlig mot hbtq-rörelsen, säger Tilde.

Stefan Kajling har besökt Pride Stockholm under flera år.

– Det är ännu viktigare än någonsin att stå upp för mänskliga rättigheter för hbtq-personer, oavsett vart i världen vi befinner oss, säger han.

Stefan Kajling har besökt Pride Stockholm under flera år.
Stefan Kajling har besökt Pride Stockholm under flera år. Foto: Vendela Engström

I dag inleds även Revolutionär Pride Stockholm som är en hbtq-organisation med rötter i den utomparlamentariska vänstern, frikopplad från Pride Stockholm.

Revolutionär Pride kommer att hålla till på Cyklopen, i Högdalen i södra Stockholm med aktiviteter som filmvisningar, samtal och dragshow.

– Vi vill återpolitisera hbtq-rörelsen och ta tillbaks den från företag och högerpartier, säger Jakob Eriksson som är med i Revolutionär Pride Stockholm.

– Vi har också tröttnat på hur dyrt Pride Stockholm är för oss som inte har så mycket pengar, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan