Facklig seger efter protestaktion mot kafé

1283 timmar övertid utan ersättning. När Joachim fick heltidsanställning på ett kafé i centrala Stockholm schemalades han att arbeta sex dagar i veckan. Arbetsveckan landade ibland på uppemot 70 timmar. Men efter en protestaktion gjord av SAC Syndikalisterna förra veckan betalas nu lönen och övertidsersättningen ut.

Inrikes
Anledningen till blockaden var att en av fackförbundets medlemmar arbetade 60-70 timmar i månaden, i över sjutton månader, utan betald övertid.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Förra onsdagen utförde Stockholm LS av SAC Syndikalisterna en protestaktion mot ett kafé i Stockholm. Anledningen var att en av fackförbundets medlemmar har arbetat 60-70 timmar i månaden, i över sjutton månader, utan betald övertid. Efter protestaktionen lyckades parterna komma överens och den obetalda löneskulden ska nu betalas ut.

– Protesten gjorde all skillnad, säger Emil Boss, förhandlare på Stockholm LS av SAC.

Sommaren år 2017 flyttar Joachim, som egentligen heter något annat, till Stockholm med sin familj från Barcelona. Han har fått heltidsanställning på ett kafé i centrala Stockholm, som han ska vara med och driva. Väl på plats visar det sig att bygget inte är klart och att kaféet inte kommer kunna öppna förrän om ett halvår, trots att hans anställning redan har börjat. Joachim får ansvar för att förbereda kaféet inför öppning och han får ut hela lönen, enligt avtal.

När kaféet så småningom öppnar schemaläggs Joachim sex dagar i veckan och han ska ansvara för både stängning och öppning. Arbetstiden landar på 60-70 timmar i veckan. Enligt anställningsavtalet ska han arbeta fyrtio timmar i veckan. För övertiden får han inte en krona.

– Chefen sade att jag är måste kompensera arbetstid från det första halvåret jag var där, innan kaféet öppnade, säger Joachim.

Det här är ett av de värsta fallen av obetald övertid som vi har sett på svensk arbetsmarknad.
Emil Boss, förhandlare från Stockholm LS av SAC.

Enligt arbetstidslagen får en anställd inte arbeta mer än 50 timmar övertid under en kalendermånad med totalt 200 timmar övertid per år. Joachim har arbetat på samma sätt i över ett och ett halvt år med en övertid på 1283 timmar, enligt kaféets egen liggare. Utan betalt.

I våras krävde Joachim att få betalt för övertiden, och för att få arbeta fyrtio timmar i veckan enligt anställningskontraktet. I samband med detta vände sig Joachim till sitt fackförbund SAC Syndikalisterna.

– Det här är ett av de värsta fallen av obetald övertid vi har sett på svensk arbetsmarknad, säger Emil Boss, förhandlare från Stockholm LS av SAC.

Enligt Emil Boss ska arbetsköparen under den första förhandlingen i juni i år ha sagt att han inte vetat om att han brutit mot arbetstidslagen. Arbetsköparen har nu ändrat schemaläggningen så att Joachim arbetar fyrtio timmar i veckan, men fackförbundet krävde också att arbetsgivaren betalade ut löneskulden på 1283 timmar.

I fredags, två dagar efter protesterna utanför kaféet, meddelande ägaren att löneskulden kommer att betalas ut.

– Alla timmar kommer att betalas ut, kaféet går inte i konkurs och medlemmen arbetar kvar, säger Emil Boss.

– Det känns extra bra att den här typen av protest fungerar eftersom att den inte berörs av de nya inskränkningarna i strejkrätten, säger Emil Boss.

Indrivningsblockader är undantaget i den nya lagen om inskränkningar i strejkrätten och får genomföras i de fall där det finns en klar och förfallen lönefordran.