Inrikes #50/2019

Hamn kritiskt mot val av MI:s nya generaldirektör

Erik Helgeson, Hamnarbetareförbundet, är kritisk till valet av Irene Wennermo som ny generaldirektör för Medlingsinstitutet. Foto: Björn Larsson Rosvall, Robin Haldert/TT Montage: Arbetaren

Hon har beskrivit Hamnarbetarförbundets kamp för eget avtal som ”ett problem som drabbat Göteborgs hamn”. Hon har som arkitekten bakom strejkrättsutredningen velat hindra hamnfacket från att ”bete sig”. Nu blir Irene Wennemo generaldirektör för Medlingsinstitutet. Hamnarbetarförundet tar emot beskedet med bestörtning.

– Va? Jag fattar inte ens hur de tänker, säger Erik Helgeson, ledamot i hamnfackets förbundstyrelse.

När Arbetaren når Erik Helgeson är det första gången han hör talas om regeringens beslut att utse Irene Wennemo till Medlingsinstitutets nya generalsekreterare.

– Hon är ju jättepartisk, men det spelar kanske ingen roll för noblessen på svensk arbetsmarknad.

Relationen mellan Medlingsinstitutet och Hamnarbetaförbundet är minst sagt ansträngd. Förutom missnöjet med institutets medlingsförsök under de senare årens så kallade hamnkonflikt i Göteborg anmälde förbundet också myndigheten till Justitieombudsmannen, JO, förra året.

Jag tänkte nog att JO:s kritik skulle ha någon begränsande effekt. Istället tänker man nu tillsätta en generaldirektör som profilerat sig starkt genom att kritisera Hamn och tillsätta en utredning med inskränkning av strejkrätten.
Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet

För två veckor sedan kom beslutet. JO klandrar Medlingsinstitutet för att i en debattartikel ha tagit ställning för arbetsköparparten och därmed agerat partiskt i konflikten de skulle medla i.

– Jag tänkte nog att JO:s kritik skulle ha någon begränsande effekt. Istället tänker man nu tillsätta en generaldirektör som profilerat sig starkt genom att kritsera Hamn och tillsätta en utredning med inskränkning av strejkrätten. Det är verkligen en liten ankdamm, det blir väldigt tydligt, säger Erik Helgeson.

Irene Wennemo säger till Arbetaren att hon hoppas på en bra relation till Hamnarbetarförbundet, men att återupprätta förtroendet för myndighetens opartiskhet beskriver Erik Helgeson som ”en rejäl uppförsbacke”.

– Vi har väldigt låga förväntningar på Medlingsinstutet och jag har svårt att tro att Irene Wennemo ser det som ett av hennes största problem. Det tror jag hon struntar i, säger han.

Men han ger ett förslag till Irene Wennemo om vad som skulle kunna bidra till en bättre relation.

– Om de hade tagit sitt uppdrag på allvar hade Medlinginsinstitutet varit en pådrivande kraft för att se till att vi fick ett fullvärdigt kollektivavtal utan konstiga förbehåll som vi har i dag. Ett avtal som inte avviker från det normala enligt den svenska modellen. Så har de inte agerat hittills, säger Erik Helgeson.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga