Inrikes #48/2019

”Förlorar vi i AD öppnas dammluckorna för avtalshopping”

”Förlorar vi betyder det att man undergräver värdet av vårt kollektivavtal, men också för alla andra fack som inte är först på plats”, säger Erik Helgeson i Hamnarbetarförbundet. Foto: Adam Ihse/TT

Även de fackliga organisationer som gör rätt enligt den nya strejkrättslagstiftningen kan få se sina andrahandsavtal verkningslösa. Förlorar Hamnarbetarförbundet en rad domar i Arbetsdomstolen, AD, nästa år kan det ge arbetsköparna rätten att strunta i både ingångna avtal och arbetsrättslagar. Den bedömningen gör Erik Helgeson från Hamnarbetarförbundet.

– De som tar stryk av den nya lagen är medlemmarna. Det kommer inte innebära att en mängd LO och TCO-fack får färre kollektivavtal, men det kommer att innebära att fler arbetstagare jobbar under sämre villkor än tidigare, säger Erik Helgeson, hamnarbetare i Göteborg och ledamot i Hamnarbetarförbundets styrelse.

Följden av de nya, begränsande konfliktregler som på tisdagen förra veckan klubbades av riksdagen är att facken är förhindrade att kämpa för annat än ett andrahandsavtal om arbetsköparen redan har ett avtal med ett annat fack. Att strejka för att uppnå andra överenskommelser om villkor är förbjudet. Med några få undantag är fackliga stridsåtgärder enbart tillåtna för att uppnå kollektivavtal.

Ett av de uttalade syftena med de nya reglerna är att stoppa Hamnarbetarförbundets konflikter. Den så kallade hamnstriden slutade i våras med andrahandsavtal för Hamnarbetarförbundet, med arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar som motpart.

– Det blev klart redan samma kväll som vi tecknade avtalet att Sveriges Hamnar skulle stänga oss ute från förhandlingarna om arbetstider. Man tecknade kollektivavtal och två timmar senare förbjöd man medlemsorganisationerna att följa det. Då visste vi att det här måste prövas rättsligt, säger Erik Helgeson.

Man tecknade kollektivavtal och två timmar senare förbjöd man medlemsorganisationerna att följa det.
Erik Helgeson, Hamnarbetarförbundet

Den nu ökända hamnentreprenören APM Terminals i Göteborg har gått ett steg längre. Enligt Erik Helgeson har nu företaget meddelat att de inte heller anser sig tvungna att följa arbetsmiljölagen, medbestämmandelagen och förtroendemannalagen, med hänvisning till att Hamnarbetarförbundet enbart har ett andrahandsavtal.

Enligt Erik Helgeson kommer utfallet i en rad domar i Arbetsdomstolen nästa år att få avgörande betydelse för hela arbetsmarknaden och visa om kritikernas varningar om avtalsshopping förverkligas.

– Förlorar vi betyder det att man undergräver värdet av vårt kollektivavtal, men också för alla andra fack som inte är först på plats. Då är fältet öppet för avtalsshopping för det finns inte längre möjlighet att slåss för andra avtal än ett sådant vi har nu, säger han.

Det är nämligen inte bara Hamnarbetarförbundet som i dagsläget har ett så kallat andrahandsavtal – även om Erik Helgeson vänder sig mot begreppet. Så här skrev Erik Helgeson om de stundande AD-domarna på Facebook när klubban på tisdagen föll i riksdagen:

”De blir prejudicerande, alltså vägledande för arbetsmarknaden i stort. Utfallet kommer att avgöra hur attraktivt det i framtiden blir för svenska arbetsgivare att avtalsshoppa, alltså försöka teckna och tillämpa billiga kollektivavtal med en foglig motpart istället för den organisation arbetstagarna själva valt. Om Hamnarbetarförbundet förlorar de kommande målen, så öppnas dammluckorna.”

– Många har återkommit till att det här är en lagstiftning emot Hamnarbetarförbundet och inställning till lagen har i många fall följt inställningen till oss. Men vi har ju sagt i över ett års tid att de negativa konsekvenserna inte är begränsade till oss.  För oss har det aldrig handlat om det, säger Erik Helgeson.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga