Inrikes #47/2019

Polis döms för att ha kallat utvisningshotad ”arabjävel”

Polismannen tog en omväg när han skulle skjutsa hem den minderåriga flickan. I bilen ska han sedan försökt övertala henne att ha sex. Foto: Hanna Franzén/TT

En polis har dömts till böter för olaga hot och förolämpning sedan han bland annat kallat en utvisningshotad man för ”arabjävel” och hotat med stryk. Händelsen spelades in och användes som bevis under rättegången. Polisens personalansvarsnämnd beslutade dock redan innan rättegången avslutats att den åtalade polismannen skulle få behålla sitt jobb, oavsett dom.

Det var i Emmaboda våren 2016 som polisen kallades till ett asylboende efter larm om ett bråk. En man omhändertogs och kördes av polisen från platsen för att sedan släppas av i skogen, tre kilometer därifrån.

På mannens ljudinspelning hörs bland annat hur den nu dömde polismannen skriker ”Jag ska ge dig en omgång stryk” och ”Jag tycker inte om sådana som dig”. Polisen kallar också mannen för ”arabjävel” och säger ”Åk hem till ditt jävla land”.

”Jag tycker inte om sådana som dig.”

Händelsen fick stor uppmärksamhet när den avslöjades och polismannen åtalades senare. I förhör ska han dock ha nekat till brott och skyllt sitt beteende på att han haft en tung dag på jobbet.

Polisen misstänktes också för att ha slagit den utvisningshotade mannen med ett tillhygge och på bilder som spridits syns bland annat hur denne blöder från huvudet. Trots detta friades han från misshandel och polisens personalansvarsnämnd beslutade redan innan rättegången avslutats att han skulle få behålla sitt jobb, oavsett dom.

I måndags meddelade Kalmar tingsrätt att polisen döms till dagsböter på sammanlagt 15 600 kronor samt till att betala rättegångskostnaderna på sammanlagt 40 000 kronor.

”Tingsrätten finner att N N:s uttalande har innefattat hot om brottslig gärning och att hoten varit ägnat att hos XX framkalla allvarlig fruktan för sin egen säkerhet till person”, skriver tingsrätten i domen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984