Utrikes #45/2019

Allt fler attacker mot afghanska skolor

Skolflickor i Afghanistans huvudstad Kabul. Enligt Unicefs nya rapport attackerades 192 afghanska skolor under 2018. Foto: Rahmat Gul/TT

Antalet attacker mot skolor i Afghanistan ökade kraftigt under förra året, visar en ny rapport från Unicef. Risken bedöms vara stor att attackerna kommer att fortsätta så länge skolorna används som vallokaler.

Enligt Unicefs nya rapport attackerades 192 afghanska skolor under förra året, vilket är en tredubbling jämfört med året innan, då 68 skolor utsattes för attacker.

Samtidigt talar det mesta för att attackerna kommer att fortsätta ligga på en hög nivå eftersom landets regering förbereder sig på att återigen använda sig av skolbyggnader som vallokaler i det kommande presidentvalet.

Unicefs högsta chef Henrietta Fore hävdar i ett pressmeddelande att Afghanistans utbildningsväsende är ”under attack”.

– De hänsynslösa attackerna mot skolorna, morden, skadorna och bortförandet av lärare samt hoten mot utbildningen, förstör hoppet och drömmarna för en hel generation barn, säger hon.

Farhan Haq, som är FN:s biträdande talesperson, sade på tisdagen att fler än ett tusen skolor i slutet av förra året hade tvingats stänga på grund av konflikten i Afghanistan – vilket ställt närmare en halv miljon barn utan möjlighet att gå i skolan.

Skolbyggnader användes som vallokaler både i samband med fjolårets val i landet och under det val som hölls 2014.

I en stor del av världen används skolor som vallokaler, och i de flesta länder innebär inte detta några risker. Men tyvärr är inte detta fallet i Afghanistan, där val betraktas som en stor skiljedelare mellan olika sidor i konflikten.

Anthony Neal, Norska flyktinghjälpen, NRC

Anthony Neal, som arbetar för Norska flyktinghjälpen, NRC, säger att attackerna förra året till stor del var kopplade till valet. Han menar att användningen av skolor som vallokaler leder till att de hamnar direkt i frontlinjen för konflikten.

– I en stor del av världen används skolor som vallokaler, och i de flesta länder innebär inte detta några risker. Men tyvärr är inte detta fallet i Afghanistan, där val betraktas som en stor skiljedelare mellan olika sidor i konflikten, säger Anthony Neal.

Patricia Gossman, som arbetar för Human Rights Watch i Afghanistan, delar den uppfattningen och säger att vallokaler förvandlas till måltavlor på grund av talibanernas motstånd mot valen.

Flera organisationer kräver att Afghanistans skolor inte längre ska användas i samband med val, men hittills tycks inte landets myndigheter ha hörsammat dessa krav inför det presidentval som enligt planerna ska hållas i september.

Enligt Världsbanken är endast 31 procent av Afghanistans befolkning läskunnig, en av de lägsta siffrorna i världen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga