Inrikes #45/2019

300 medlemmar backar petade Kommunalombud

I ett öppet brev till förbundsstyrelsen för fackförbundet Kommunal kräver 33 fackligt aktiva på Göteborgs spårvägar att de elva petade förtroendevalda får sina mandat tillbaka. Foto: Maja Suslin/TT. Montage: Arbetaren

Närmare 300 anställda i Göteborgs kollektivtrafik kräver att få sina förtroendevalda tillbaka. Protesten är en följd av fackförbundet Kommunals förbundslednings beslut att avsätta elva fackliga företrädare under intern konflikt om medlemsdemokrati.           

I ett öppet brev till Kommunals förbundsstyrelse kräver 33 fackligt aktiva på Göteborgs spårvägar att de elva petade förtroendevalda får sina mandat tillbaka.

De elva förlorade sina fackliga mandat sedan den avgående förbundsstyrelsen under pågående kongress tog beslut om att de agerat illojalt mot förbundet. Händelsen var en del av den pågående interna konflikten inom Kommunals avdelning Väst i Göteborg kring vem som har rätt att företräda medlemmarna i kollektivtrafiken.

– De som undertecknat vill att de som blivit av med sina företrädare, däribland jag, ska få dem tillbaka. Vi vill stryka ett streck över den här konflikten, gå vidare och se till att den fackliga verksamheten fungerar igen, säger Gustav Landström, ett av de petade ombuden och spårvagnsförare i Göteborg.

Vi vill stryka ett streck över den här konflikten, gå vidare och se till att den fackliga verksamheten fungerar igen.

Gustav Landström, spårvagnsförare i Göteborg

Och de undertecknande har vidare backning av 284 medlemmar, strax under hälften av alla anslutna inom kollektivtrafiken i Göteborg, som skrivit under en namninsamling med samma krav.

Men om förbundsledningen tagit intryck eller inte är svårt att säga. På förbundsnivå vill man i nuläget inte kommentera.

– Vi avböjer att kommentera, säger Fredrik Kornebeck, pressansvarig på Kommunal.

Arbetaren har tidigare skrivit om den uppblossade konflikten inom Göteborgsavdelningen, som i samband med kongressen för en månad sedan kulminerade i en ”facklig strejk” mot det egna förbundet. Förbundsledningen svarade omedelbart med att frånta elva förtroendevalda sina mandat, däribland kongressombudet Johannes Kvarnström, som fick lämna kongressen.

Beslutet motiverades med att de förtroendevalda agerat illojalt.

– Om man tittar på stadgarna står det att medlemmarnas skyldigheter är att arbeta för sammanhållningen inom förbundet. Den här aktionen de gör i Göteborg är inget som verkar för sammanhållningen, sade Lena Andersson, central organisationsombudsman till Kommunalarbetaren.

I slutet av förra året bildades två nya arbetsplatsklubbar i Göteborgs kollektivtrafik med en ambition att göra det fackliga arbetet mer lokalt förankrat i stället för att skötas av den större kommunsektionen. Klubbarna valde arbetsplatsombud, men dessa har inte godkänts av avdelningen, vilket lett till förvirring – inte minst bland arbetsköparna, som inte vet vem som ska kallas till förhandlingar.

Från avdelningens sida har man hävdat att de nyvalda företrädarna för klubben inte har dykt upp på möten och från motpartens sida att de inte blivit hörsammade.

I Kommunalarbetaren avfärdar styrelseledamoten Ahmed Besirevic företrädarna för klubbarna som en grupp med åsikterna politiskt långt åt vänster. Han säger att för att få förhandlingsmandat i Kommunal måste man gå en specifik utbildning och dessutom ”bedömas som lämplig”.

– I deras värld har de bildat en klubb och då tycker de att de själva kan bestämma vilka som ska ha mandat. Det är inte så det funkar, säger Ahmed Besirevic till tidningen.

I deras värld har de bildat en klubb och då tycker de att de själva kan bestämma vilka som ska ha mandat. Det är inte så det funkar.

Ahmed Besirevic, ledamot i avdelningsstyrelsen, till Kommunalarbetaren

Men Gustav Landström säger att klubbarna är fullt medvetna om att det är ombudsmännen som bestämmer vem som förhandlar på deras mandat – problemet är, som de uppfattar det, att klubbarnas förtroendevalda inte ens har kunnat komma ens så långt innan de stött på patrull.

I Kommunalarbetaren anklagas också klubbarnas förtroendevalda för att ha hotat och trakasserat andra medlemmar och förtroendevalda. Men Gustav Landström ser anklagelserna som ett försök att leda bort uppmärksamheten från grundfrågan om den interna makthierarkin.

– Huvudkonflikten handlar om hur man ser på facklig demokrati och kollektiv styrka. Det är den inbyggda konflikten som finns inom LO-förbunden med sina starka ombudsmän med långtgående mandat. De svarar inte direkt mot medlemsombuden utan mot den centrala hierarkin. Men jag hoppas att vi kan sätta oss ned och lösa den här frågan, säger han.

Men ligger det något i att det här är ett vänsterprojekt, du är ju själv aktiv vänsterpartist?

– I huvudsak har de som är engagerade ingen partitillhörighet, och vissa är socialdemokrater. Jag har ingen aning om vad folk röstar på. Det här handlar inte om partipolitik eller politik i vanlig bemärkelse utan om hur vi utser företrädare hur vi kollektivt deltar i det fackliga arbetet, säger Gustav Landström.

Arbetaren har utan resultat sökt ordföranden för Kommunals avdelning Väst Anna Skarsjö.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga