Inrikes #44/2019

Trafikverket hotas av miljonvite

Trafikverket lade ned sitt dåvarande system 2015 och lovade då Transportstyrelsen att ett nytt system snart skulle vara i drift. Två år senare skulle tillsynsmyndigheten kontrollera systemet och fann då att det inte ens påbörjats något arbete med det. Foto: Johan Nilsson/TT

Transportstyrelsens föreläggande om kontroll av behörighet för spårarbete har fallit på Trafikverkets döva öron. Nu hotar första myndigheten den andra med miljonvite om inte ordern åtföljs.

Trafikverket har trots både uppmaningar och hot under fyra års tid inte infört något system för kontroll av att de som arbetar på järnvägsspåren har rätt utbildning och behörighet. Nu är tillsynsmyndighetens ”tålamod slut” och Trafikverket hotas av miljonvite om inte åtgärder vidtagits innan den 3 juli.

– Som infrastrukturförvaltare är man skyldig att säkerställa att de har rätt behörighet och kompetens innan arbeten påbörjas, säger Claes Elgemyr, handläggare på Transportstyrelsen, till Sekotidningen.

Vårt tålamod är slut.

Claes Elgemyr, handläggare på Transportstyrelsen, till Sekotidningen

Trafikverket lade ned sitt dåvarande system 2015 och lovade då Transportstyrelsen att ett nytt system snart skulle vara i drift. Två år senare skulle tillsynsmyndigheten kontrollera systemet och fann då att det inte ens påbörjats något arbete med det. Trafikverket fick då sin första varning, men vid tillsyn i oktober förra året visade det sig att verket inte heller nu hade påbörjat arbetet med att få ett nytt system på plats. Då fick tillsynsmyndigheten nog.

– Vårt tålamod är slut, säger Claes Elgemyr till tidningen.

Är inte bristerna tillrättade till den 3 juli kommer Trafikverket få betala en miljon var tredje påbörjad månad till dess bristerna är tillrättade.

Trafikverkets presschef säger till tidningen att myndigheten inte vill lämna någon kommentar, men att de nu ska ”läsa in oss på vad det är som man menar att vi behöver göra”.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga