Inrikes #44/2019

SD-styre i fyra svenska kommuner – nu Svalöv

I onsdags meddelades att SD nu tar över kommunstyrelseordförandeposten i Svalöv – en kommun där de med 31 procent av rösterna blev klart största parti. Skärmavbild, svalov.sd.se: Arbetaren

Sverigedemokraterna tar över ledningen i skånska Svalövs kommun. Därmed styr partiet i koalition med andra borgerliga partier i sammanlagt fyra kommuner i södra Sverige. I Svalöv stormar det dock redan runt den tillträdande kommunstyrelseordföranden från SD.

För första gången styr Sverigedemokraterna efter förra årets allmänna val i ett antal svenska kommuner. Partiet har, i samarbete med bland annat Moderaterna och Kristdemokraterna, tagit över makten i Sölvesborg i Blekinge och i skånska Hörby och Bromölla.

I onsdags meddelades dessutom att SD nu tar över kommunstyrelseordförandeposten i Svalöv – en kommun där de med 31 procent av rösterna blev klart största parti.

Det stormar redan kring kommunstyrelsens blivande ordförande Teddy Nilsson (SD), efter att det kommit fram att han i sociala medier bland annat uttryckt att Prideflaggan bör förbjudas, samt delat ett inlägg på Facebook där centerpartiledaren Annie Lööf kallas för ”folkförrädare”.

– Jag förstår inte varför det blir en så stor grej av det, säger Teddy Nilsson om delningen av Annie Lööf-inlägget till HD och Sydsvenskan.

Maktövertagandet i Svalövs kommun sker efter att alliansstyret tidigare i våras sprack och SD kommer även här att styra kommunen tillsammans med M och KD, med passivt stöd från Liberalerna.

Vid valet 2018 blev Sverigedemokraterna största parti i sammanlagt elva skånska kommuner.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga