Inrikes #43/2019

Vill göra strid mot långa jobbdagar till avtalskrav

Minst två busschaufförer i Stockholm har de senaste dagarna dött i corona. Foto: Johan Nilsson/TT

Ett gräsrotsinitiativ på Bergkvara buss mot 55 timmar i veckan på jobbet får utbrett medhåll bland arbetskamraterna. Nu vill bussföraren Jim Alexandersson att Kommunal lyfter frågan i avtalsrörelsen om bussavtalets ramtid.

Med Kommunals bussavtal har arbetsköparna möjligheten att dela upp arbetsdagen i flera pass inom en ram av 13 timmar per dag. Det är enligt bussföraren Jim Alexandersson något hans arbetsköpare, Bergkvara Buss, inte är sen att utnyttja. Resultatet blir inte sällan att en anställd fått tillbringa 55 timmar i veckan på jobbet.

Nu kräver bussföraren att förbundet gör det gräsrotsinitiativ han startat mot de långa ramtiderna till avtalsfråga.

– Arbetsgivarna utnyttjar nuvarande avtal maximalt. Det blir för långa arbetsdagar. Jag tycker inte att det är rimligt att vi ska behöva jobba 55 timmar i veckan, även om det är delade turer med lediga timmar mellan körningarna. Vi är ju ändå på jobbet hela den tiden. Man är helt slut efter en sådan arbetsvecka, säger han till Kommunalarbetaren, KA.

Kritiken mot bussbolagens förläggning av arbetstider är han inte ensam om. Att det inte hör till ovanligheten att tre till fyra gånger i veckan kunna börja arbetsdagen klockan 04:30 och kunna lämna jobbet 18:00.

”Även vi bussförare är människor. Vi har också familjer, barn och vänner som vi precis som alla andra har ett behov av att umgås med. Det fungerar tyvärr inte särskilt bra med så extremt långa arbetstider,” skrev Hudiksvallschauffören Carola Hedqvist i en debattartikel i KA förra hösten.

För ungefär ett år sedan startade föraren Jim Alexandersson på Bergkvara buss i Kalmar facebookgruppen ”300%bussig” för att tillsammans med sina arbetskamrater kunna diskutera arbetsvillkoren för anställda i Småland och Blekinge. När han där ställde frågan om hur arbetskamraterna upplevde de långa passen svarade tre av fyra av de 107 som svarade att de har varit så trötta att de egentligen inte orkat köra buss, skriver KA.

Just nu kan medlemmar i Kommunal skicka in avtalsförslag inför nästa års avtalsrörelse. I Jim Alexanderssons förslag skriver han att förbundet bör driva att ramtiderna kortas till högst 10 timmar om dagen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984