Kultur #37/2019

Uppmaning om sexstrejk mot hårdare abortlagar

Skådespelaren Alyssa Milano, till vänster, levererar ett brev till Georgias guvernör Brian Kemps kansli med hennes protest mot de nya reglerna mot abort, den 2 april i Atlanta. Foto: John Bazemore/TT

En ny betydligt hårdare abortlagstiftning i den amerikanska delstaten Georgia har fått en lång rad kulturpersoner att reagera. Bland annat uppmanar skådespelaren Alyssa Milano till sexstrejk i protest.

Det var i förra veckan som Georgias republikanske guvernör Brian Kemp undertecknade en lagändring som, om den inte stoppas i domstol, kommer att förbjuda abort från den dag ett fosters hjärta börjar slå. Något som vanligtvis sker redan i sjätte veckan.

Lagändringen har skapat stora rubriker och mött hårt motstånd. Nu reagerar bland annat kulturbranschen och fem stora produktionsbolag har meddelat att de kommer att sluta spela in sina filmer i delstaten. Bland de som protesterar finns bland annat den prisbelönta producenten David Simon, mest känd som mannen bakom tv-succén The Wire.

Andra storproducenter, som exempelvis filmskaparna JJ Abras och Jordan Peele, har sagt att de kommer att donera pengarna från den kommande HBO-serien Lovecraft country till organisationer som kämpar mot de nya hårda abortlagarna.

Skådespelerskan Alyssa Milano, mest känd för att ha skickat det tweet som startade #MeToorörelsen, har också uppmanat sina följare på Twitter att sexstrejka för att protestera mot Brian Kemp och hans lagändring.

Georgia har länge varit en av de populäraste inspelningsplatserna i USA för många av landets största filmbolag. Mycket tack vare omfattande skatterabatter.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga