Inrikes #37/2019

M:s regionråd vill se fängelse för plankare

Stockholms trafikregionråd Kristoffer Tamsons. Foto: Christine Olsson/TT

Det blir fängelsestraff för den som plankar i kollektivtrafiken. Åtminstone om Stockholms moderata trafikregionråd Kristoffer Tamsons får som han vill. Att åka utan giltig biljett är enligt Kristoffer Tamsons ett "bedrägeri mot samhället och mot hederliga och betalande resenärer".

Debatten om biljettkontroller och höjda priser i Stockholms lokaltrafik har länge varit en infekterad fråga. Nu föreslår Moderaternas trafikregionråd, som är ytterst politiskt ansvarig för kollektivtrafiken, ytterligare åtgärder för att komma åt de som plankar.

Att planka är inget ”pojkstreck” säger han i en intervju med Svenska Dagbladet.

– Jag tycker att det är rimligt att notoriskt och upprepat tjuvåkande ska dömas efter vad det är, bedrägeri mot samhället och mot hederliga och betalande resenärer. Att bedrägeri har fängelse i straffskalan är inget nytt i sig, däremot är det märkligt att undanta en del av vårt samhället från den rättssyn som gäller i stort, säger Kristoffer Tamsons till Arbetaren.

Det är inget överdrivet hårt straff utan ett rimligt och kännbart straff för upprepad stöld från vårt gemensamma.
Kristoffer Tamsons, trafikregionråd i Stockholm (M)

Trafikregionrådets hållning har fått stor uppmärksamhet och enligt Kristoffer Tamsons skulle fängelsestraff på upp till sex månader kunna bli aktuellt för den som vid upprepade gånger åker i kollektivtrafiken utan giltig biljett.

– Det är inget överdrivet hårt straff utan ett rimligt och kännbart straff för upprepad stöld från vårt gemensamma, säger Kristoffer Tamsons.

Han vill också ge ökade befogenheter till biljettkontrollanterna för att komma åt plankningen.

Vänsterpartiet i Stockholm är starkt kritiskt till förslagen och menar att pengarna som det skulle kosta att anställda fler vakter i stället borde läggas på att göra kollektivtrafiken bättre, samt att återinföra sommarlovskortet för barn och ungdomar.

Enligt en granskning av Dagens Nyheter fick Storstockholms lokaltrafik, SL, förra året in 22,5 miljoner kronor i tilläggsavgifter från personer som blivit påkomna med att åka utan biljett. Samtidigt steg kostnaderna för antalet utförda biljettkontroller och landade på sammanlagt 41,9 miljoner kronor.

Ett trettiodagarskort med SL kostar 890 kronor för en vuxen och 590 kronor för ungdomar, studenter och pensionärer.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp