Inrikes #34/2019

Pressfrihetspris till mexikansk journalist

Reportrar utan gränsers pressfrihetspris går i år till den mexikanska journalisten Ismael Bojórquez Perea. Foto: Enrique Serrato

Den mexikanska journalisten Ismael Bojórquez Perea tilldelas organisationen Reportrar utan gränsers frihetspris. Detta sedan han under flera år granskat politisk korruption, strafflöshet och organiserad brottslighet i hemlandet.

I dag fredag är det den internationella pressfrihetsdagen. Runt om i hela världen uppmärksammas journalisters utsatthet. Mexiko är ett av de länder där det är som allra farligast att verka som granskande journalist. Bara de senaste fem åren har minst 39 journalister mördats i landet. Få fall utreds av polisen, något som gjort att många journalister undvikit att känsliga ämnen i rädsla att själva drabbas.

Ofta sker morden efter granskningar av politiker och de mäktiga narkotikakartellerna. 62-årige Ismael Bojórquez Perea är chefredaktör för veckotidningen Ríodoce som länge specialiserat sig på grävande reportage kring korruption och våld. Han tilldelas nu Reportrar utan gränsers frihetspris, som delas ut i Stockholm idag.

– Årets pristagare har med risk för sitt eget liv blivit en av landets främsta förespråkare för pressfrihet och skydd av journalister, säger Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer i ett pressmeddelande.

Ismael Bojórquez Perea är glad över priset och säger i ett uttalande att tidningen han arbetar på inte kommer att förändra sitt arbete, trots hot och våld.

Han har även kritiserat den mexikanska regeringen för att den inte gjort tillräckligt för att utreda de många morden på landets journalister.

Så sent som i maj 2017 mördades en av Bojórquez Pereas kollegor med 13 skott utanför tidningens redaktion.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984