Inrikes #34/2019

Facklig kravlista överlämnad till Systembolaget

Kampanjen Rättvis vinhandel överlämnade under fredagen en lista med krav från de sydafrikanska lantarbetarna till Systembolaget. Foto: Johan Apel Röstlund

Sydafrikanska lantarbetare planerar just nu en manifestation utanför den svenska ambassaden i Kapstaden för lyfta fram sina krav om bättre arbetsmiljö på landets vingårdar. Under fredagsförmiddagen samlades aktivister från kampanjen Rättvis vinhandel utanför Systembolagets huvudkontor i Stockholm för att överlämna kraven från lantarbetarfacket CSAAWU.

Arbetaren har flera gånger rapporterat om arbetsförhållandena på många av Sydafrikas vingårdar. Representanter för lantarbetarfacket CSAAWU, som organiserar en stor del av arbetarna, har vid upprepade tillfällen besökt Sverige för att tala om de undermåliga villkoren. Förra året såldes 20,7 miljoner sydafrikanskt vin på Systembolaget men de som producerar vinerna lever ofta under slavliknande villkor.

Inför den planerade manifestationen utanför den svenska ambassaden i Kapstaden samlades aktivister i kampanjen Rättvis vinhandel vid entrén till Systembolagets huvudkontor i Kungsträdgården i centrala Stockholm för att lämna över kravlistan från CSAAWU. Systembolaget har tidigare avböjt fackets inbjudan till att träffas i Sydafrika.

Emil Boss är facklig aktivist i SAC Syndikalisterna och författare till den kommande boken ”Sydafrikanskt vin till varje pris”. Han menar att arbetsvillkoren måste förbättras snarast.

– Vi lämnade den här listan för att visa att vi är många i Sverige som tycker att det här är viktigt. Jag tycker att det är självklart att Systembolaget ska flyga ner en person för att träffa lantarbetarna, säger Emil Boss och fortsätter:
– CSAAWU är det största facket för lantarbetare i Sydafrika och nu ställer de krav både på Systembolaget och på den svenska staten som är en väldigt stor aktör på vinmarknaden. Ska de fortsätta att köpa billigt vin så måste de vara med och förändra arbetsvillkoren.

Listan med de 23 kraven togs emot av Johan Lindblad som är chef för Systembolagets avdelning för samhällsrelationer. Han lovade att vidarebefordra brevet och att Systembolaget ska svara det sydafrikanska facket.

Samtidigt genomfördes liknande protestaktioner utanför Systembolaget i Göteborg och Arvika och imorgon lördag planerar Rättvis vinhandel att hålla en manifestation i Örebro.

 

Se intervju med Emil Boss, facklig aktivist och författare.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984