Inrikes #34/2019

Asyl till Pussy Riot-medlemmar

De båda Pussy Riot-medlemmarna Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij har beviljats asyl i Sverige. Detta efter att hotbilden ökat i hemlandet Ryssland.

Medlemmarna i det ryska punk-kollektivet Pussy Riot har tidigare sökt asyl i Sverige sedan ryska säkerhetsstyrkor trakasserat och hotat dem och deras barn. Då, 2017, menade Migrationsverket att deras situation inte var tillräckligt allvarlig och deras asylansökan avslogs. Efter att beslutet överklagats gör nu Migrationsverket en annan bedömning och både Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij beviljas därför asyl.

Den regimkritiska punkgruppen har blivit internationellt uppmärksammad de senaste åren och flera medlemmar har fängslats i Ryssland efter sina protester mot så väl president Vladimir Putin och den ryskortodoxa kyrkan.

– Säkerhetsstyrkorna har trakasserat oss och sagt att vi ska tänka på barnen. ”Vad händer med dem när vi fängslar er? För det kommer vi att göra förr eller senare”. Det är hemskt när de inte bara hotar dig, utan också dina barn, säger Luisine Djanyan till Kulturnyheterna i SVT.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984