Utrikes #33/2019

Protest i klocktorn för medborgarlön

De avskedade arbetarna på Fiat-Chrysler övernattade i flera nätter på byggnadsställningen och vägrade att komma ned. Deras krav var att medborgarlönen också ska gälla avskedade arbetare. Foto: KontroLab

I över fyra dagar och nätter protesterade de två avskedade Fiatarbetarna på en byggnadsställning intill Carminekyrkans klocktorn i Neapel. Med sig hade de en banderoll på vilken det stod skrivet ”medborgarlön för avskedade finns inte”. Protesten fick politiskt gehör och nu väntas den nyligen införda medborgarlönen i Italien ses över.

Det var på påskafton lördagen den 20 april som de två avskedade arbetarna klättrade upp på en byggnadsställning intill ett över 50 meter högt klocktorn i Neapel. De två arbetarna, Mimmo Mignano och Marco Cusano, hade tidigare arbetat på Fiat Chryslers bilfabrik i Pomigliano d’Arco i utkanten av staden.

I början av juni förra sommaren fastslog Högsta domstolen i Italien det definitiva avskedet för fem FCA-arbetare på fabriken i Pomigliano, efter att de genomfört en politisk aktion i samband med en långvarig arbetskonflikt.

Vi ville generalisera våra erfarenheter för att visa på att den här medborgarlönen är en skam för alla de arbetare som fått sparken och ändå inte omfattas av den.
Mimmo Mignano, avskedad fabriksarbetare på Fiat-Chrysler i Neapel

Arbetarna, som är organiserade i SI Cobas, övernattade i flera nätter på byggnadsställningen och vägrade att komma ned. De ställde krav om att medborgarlönen också bör gälla avskedade arbetare och fick stöd av andra organiserade arbetslösa i staden. Under helgen framförde artister solidaritetskonserter på torget framför kyrkan.

– Vi ville generalisera våra erfarenheter för att visa på att den här medborgarlönen är en skam för alla de arbetare som fått sparken och ändå inte omfattas av den, säger Mimmo Mignano och fortsätter:

– Vi vill också att medborgarlönen ska utökas till att gälla arbetare och arbetslösa som tvingas bo hos sina föräldrar eller närstående i familjen, och som trots deras osäkra boendesituation inte kan ansöka om att få en trygg inkomst.

Protesten fick stor uppmärksamhet i italiensk media. På lördagseftermiddagen ringde Pasquale Tridico, ordförande för Instituto Nazionale della Previdenza Sociale, INPS, vilket motsvarar arbetslöshetskassan i Italien, upp arbetarna på byggnadsställningen.

Senare inledde han en dialog med Italiens arbetsmarknadsminister Luigi di Maio från Femstjärnerörelsen angående att göra en ändring av lagen. Först då klättrade arbetarna ned från klocktornet.

I början på januari enades den italienska regeringen om att införa medborgarlön i landet, en fråga som varit en stridsfråga för Femstjärnerörelsen inför valet. Medborgarlönen har nu införts men kommer endast att gälla drygt fem miljoner av befolkningen. Dessa personer måste vara italienska medborgare och ha bott i Italien i minst tio år.

Enligt färsk statistik från INPS har dock endast några hundratusen personer än så länge fått tillgång till medborgarlönen, varav merparten erhållit mindre än 500 euro i månaden.

Den 18 maj kommer SI Cobas kalla till ett nationellt stormöte i Pomigliano i syfte att få till stånd en ändring av lagen inför valet till Europaparlamentet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga