Läget mellan parterna är fortsatt kyligt när flygstrejken går in på sin sjätte dag. Samtidigt fortsätter kriget om hur strejken ska tolkas i medierna. I den norska verksamheten permitterar SAS runt 930 kabinanställda samt 70 bagagelastare gradvis med start i dag onsdag.
På tisdagmorgonen hade över tusen flygavgångar ställts in med hänvisning till den pågående pilotstrejken på SAS. Men parterna står fortfarande långt ifrån varandra och finns inga träffar med medlarna inbokade.
– Vi står i ständig kontakt med parterna men det är inga förhandlingar inbokade under dagen. Saker och ting kan i och för sig förändras snabbt men just nu finns inget inbokat, sade medlaren Jan Sjölin från Medlingsinstitutet till Aftonbladet på tisdagsmorgonen.
På fredagen förra veckan gick 1 400 piloter från Sverige, Danmark och Norge ut i strejk efter att kollektivavtalsförhandlingarna strandat mellan företaget och pilotföreningen.
Parterna har inte kommit överens om vare sig löner, arbetstider eller schemaläggning. Men frågan om lönerna för en grupp som traditionellt upplevts som högavlönade har fått stor uppmärksamhet och lett till munhuggning mellan parterna i media.
Medan vd Rickard Gustafsson kallar piloternas lönehöjningskrav på 13 procent ”utom rimlighetens gränser”, påminner piloterna om att när SAS krisade 2016 gick piloterna med på lönesänkningar på upp till 35 procent.
Samtidigt sticker det i ögonen på piloterna att i samma stund som deras villkor försämrades och löner sänktes höjdes vd:ns lön med 25 procent.
– Det är svårt att kommentera. Min ersättning sätts av styrelsen och styrelsens ordförande, och det förhåller jag mig till, kommenterar Rickard Gustafson uppgifterna till Expressen.
I den norska verksamheten permitterar SAS runt 930 kabinanställda samt 70 bagagelastare gradvis med start onsdagen den 1 maj med hänvisning till strejken. Presschefen på SAS Sverige Freja Annamatz säger till TT att det sker enligt de kollektivavtal som gäller där, men att det systemet inte finns i Sverige och Danmark där SAS i stället låter personalen arbeta på andra ställen.