Kultur #30/2019

Extrem mansdominans på sommarens hårdrocksfestivaler

Festivalbesökare från Norge på plats på Sweden Rockfestivalen i Norje utanför Sölvesborg sommaren 2017. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Endast sju procent av de bokade artisterna till sommarens största hårdrocksfestivaler är kvinnor. Det visar en granskning som gjorts av Musikguiden i P3. "Som artistbokare måste man jobba aktivt med de här frågorna om man vill uppnå jämställdhet", säger Åsa Johnsen som arbetar för föreningen Popkollo.

Det blir mansdominerat på sommarens hårdrocksfestivaler i år igen. Det är Musikguiden i Sveriges Radio P3 som sammanställt årets bokningar till de största svenska hårdrocksfestivalerna och där visar det sig att hela 93 procent av artisterna som uppträder är män. Störst är mansdominansen inom metalgenren.

När Arbetaren går in på Sweden Rock Festivals hemsida, en av Sveriges största festivaler som arrangeras i Norje utanför Sölvesborg varje år, bekräftas  bilden av en skev könsfördelning. Av de hittills bokade artisterna som syns på bild är 297 män och endast 20 kvinnor.

Det här visar vilka som lyfts fram och ges möjligheter att uppträda, och det börjar ofta långt ner i åldrarna.
Åsa Johnsen, arbetar för föreningen Popkollo

Åsa Johnsen arbetar för föreningen Popkollo, ett återkommande musikläger för unga tjejer och transpersoner, och hon säger att det är viktigt att arrangörerna tänker på vilka som bokas inför en festival.

– Det här visar vilka som lyfts fram och ges möjligheter att uppträda, och det börjar ofta långt ner i åldrarna. Som artistbokare måste man jobba aktivt med de här frågorna om man vill uppnå jämställdhet.

Alissa White-Gluz, sångerska i det melodiska dödsmetallbandet Arch
Enemy, är en av få kvinnor som kommer att synas på svenska
hårdrocksfestivalscener i sommar.
Alissa White-Gluz, sångerska i det melodiska dödsmetallbandet Arch Enemy, är en av få kvinnor som kommer att synas på svenska hårdrocksfestivalscener i sommar. Foto: Markus Felix/PushingPixels/CC/Wikimedia Commons

Varför är det viktigt vilka som står på scen?

– Frågan om vilka som ges plats skickar ut viktiga signaler till unga människor. Det handlar om identifikation och inspiration. För det är klart att om det är sådan förkrossande mansdominans så påverkar det naturligtvis vilka som börjar spela i framtiden, säger Åsa Johnsen.

Sweden Rock festival är dock långt ifrån ensamma om att boka en övervägande majoritet män till de största scenerna. Och än så länge är inte alla bokningar klara inför sommarens festivaler.

Några som däremot går emot strömmen i år är reggaefestivalen Öland Roots. Där är än så länge samtliga artister som bokats kvinnor, enligt festivalens hemsida.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp