Inrikes #29/2019

Ordningsvakt spred grov rasism

I början av april beslutade åklagaren att förundersökningen mot det våldsamma ingripandet mot en gravid kvinna skulle läggas ned, något som möttes av hård kritik från flera håll. Foto: Christine Olsson/TT

En av de ordningsvakter som nyligen brottade ner en gravid kvinna i Stockholms tunnelbana säger nu upp sig. Detta efter att Dagens Nyheter avslöjat hur han spridit grov rasism på internetforumet Flashback.

Som Arbetaren tidigare rapporterat var det i slutet av januari som två ordningsvakter brutalt brottade ner en höggravid kvinna i Stockholms tunnelbana. Händelsen fångades på filmer som snabbt spreds via sociala medier och fick stor uppmärksamhet även utanför Sverige. Strax efteråt kunde Dagens Nyheter avslöja hur samma vakter även varit inblandade i andra våldsamma incidenter där de bland annat tagit stryptag och slagit med batong mot en annan kvinna vid Fridhemsplans tunnelbanestation bara månader innan.

I början av april beslutade åklagaren att förundersökningen mot det våldsamma ingripandet mot den gravida kvinnan skulle läggas ned, något som möttes av hård kritik från flera håll.

Samtidigt har vakterna själva i intervjuer förnekat att det förekommer rasism inom kåren. Nu kan dock Dagens Nyheter avslöja hur en av de två vakterna upprepade gånger spridig grovt rasistiska kommentarer på internetforumet Flashback. Bland annat ska ordningsvakten ha skrivit att polisen måste ”sätta ner foten och skjuta skallen av någon apa”.

Vaktbolaget CSG säger att de nu startat en internutredning kring vad som framkommit och meddelar samtidigt DN att den utpekade vakten sagt upp sig i samband med torsdagens avslöjande.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga