De små stegens tyranni

Film
Kärleksparet Rapayet och Zaida i Birds of Passage.
Foto: Ciudad Lunar

[Film] Birds of Passage
Regi Cristina Gallego och Ciro Guerra

Redan från början ser man att Birds of Passage är ett stort pussel med influenser av de mest skilda kulturer. Det är en gangsterfilm, fars, historieberättelse i magisk realistisk stil och kärlekshistoria på en och samma gång.

De två regissörerna Cristina Gallego och Ciro Guerra har berättat i intervjuer att de varit noga med att respektera den ursprungsbefolkning i Guajiraöknen i norra Colombia som filmen berättar om. Familjen i klanen Wayuu talar sitt eget språk, och de bär traditionella kläder – med pilotglasögon och cowboyhatt. Här finns också under 1960-80-talen, då filmen utspelar sig, en växande modernitet som är en viktig del av utvecklingen, men människorna är inte klassiska ”offer för civilisationen” utan gör sina självständiga val när de möter nya möjligheter. Även om dessa val leder till katastrofala konsekvenser.

Utgångspunkten i historien är den unge Rapayets kärlek till Zaida. För att ha råd med den begärda hemgiften, som är extra tilltagen på grund av att hans klan inte betraktas som riktigt värdig, börjar han sälja marijuana, som odlas av en släkting, till några flummiga amerikaner. Kumpanen Moisés gillar själv att festa hårt och ”öppnar eget” vilket ställer till komplikationer i drogförsäljningen som snart utvecklar sig till något industriellt och därmed riktigt farligt.

Trots att filmen bitvis är ganska ordentligt förutsägbar, särskilt när det gäller de misslyckade karaktärerna, är det en fascinerande berättelse kring vad som händer i ett mindre, lite sömnigt samhälle när pengarna börjar strömma in. Transporterna förändras snabbt från åsnor och gamla dammiga bussar till flotta jeepar och privatplan. Bostäderna blir vräkiga och kläderna lyxiga. Allt berättat så att säga mellan raderna.

Vi sitter nu med facit över hur droghanteringen förändrat livet för miljoner människor i Latinamerika och USA, detta är en personligt hållen illustration av de små stegens tyranni från startskottet för inte så väldigt länge sedan.

Wayuu-klanen tvingas in i ett farligt spel.
Foto: Ciudad Lunar