Utrikes #26/2019

Zuzana Čaputová ny president i Slovakien

Slovakiens nya president Zuzana Čaputová under valdagen den 20 mars i Bratislava, Slovakien. När hon vunnit presidentvalet höll hon segertalet på slovakiska, samt landets minoritetsspråk ungerska, tjeckiska, romani och rutenska. Foto: Petr David Josek/TT

En liberal miljöaktivist vann det slovakiska presidentvalet. Därmed blir Zuzana Čaputová från det nybildade partiet Progressiva Slovakien landets första kvinnliga president.

Med drygt 58 procent av rösterna valdes Zuzana Čaputová till Slovakiens nya president i lördags. Hon representerar det relativt nybildade och socialliberala partiet Progressiva Slovakien och vann stort mot EU-kommissionären Maroš Šefčovič från det sittande regeringspartiet Smer.

Zuzana Čaputová har tidigare profilerat sig på frågor rörande miljö och mänskliga rättigheter. En av anledningarna till hennes framgångar är enligt flera politiska experter den folkliga ilskan mot den utbredda korruptionen i Slovakien. Inte minst sedan förra årets uppmärksammade mord på den grävande journalisten Ján Kuciak som höll på att undersöka kopplingarna mellan högt uppsatta slovakiska politiker och den italienska maffian.

Den nyvalde presidenten har inget förflutet bland landets maktelit och är sedan tidigare mest känd för att ha stoppat planerna på att anlägga en stor soptipp i staden Pezinok, rapporterar SVT.

Under söndagen erkände sig utmanaren Maroš Šefčovič besegrad och gratulerade även Zuzana Čaputová till valsegern.

Zuzana Čaputová sade själv i en tv-framträdande att hon inte bara är glad för valresultatet i sig, utan för att hon också visat att det går att vinna val utan att ge efter för populism. Förutom slovakiska höll hon sitt segertal på landets minoritetsspråk ungerska, tjeckiska, romani och rutenska.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga