Inrikes #26/2019

Ökat dödligt våld mot kvinnor i parrelation

Polisens avspärrningstejp på en lägenhetsdörr där ett misstänkt brott utreds av polisens avdelning för brott i nära relation, bild från i mars 2019 i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

22 kvinnor utsattes för dödligt våld i en parrelation förra året, vilket är en ökning med tolv kvinnor jämfört med 2017. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, kräver att ökade resurser ska gå till skydd och stöd till våldsutsatta kvinnor.

I Brottsförebyggande rådets, Brås, senaste statistik redovisas 108 fall av dödligt våld under 2018. Det är en sammanlagd minskning jämfört med året innan.

Men jämfört med 2017 var både antalet och andelen fall av dödligt våld i parrelationer fler. Antalet kvinnor i parrelationer som dödades av våld från en närstående man har ökat med tolv fall jämfört med 2017, från tio till 22 fall.

Nu kräver Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, att mer medel avsätts för skydd och stöd till våldsutsatta kvinnor runt om i landet.

Det är ett chockerande antal.
Jenny Westerstrand, ordförande i Roks i ett pressmeddelande

Roks vill även att socialtjänsten ska ges grundläggande kunskaper på området mäns våld mot kvinnor.

Jenny Westerstrand.
Jenny Westerstrand. Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Roks ser med förtvivlan och ilska på den oerhörda förlusten av kvinnoliv, på att så många kvinnor mördas i Sverige. Det är ett chockerande antal, säger Jenny Westerstrand som är ordförande i Roks i ett pressmeddelande.

Vid sidan av dödsfallen visar Brås statistik också att antalet anmälda våldtäkter ökade med sammanlagt åtta procent 2018.

Under fjolåret anmäldes 7 840 fall om våldtäkt i Sverige. Enligt Stina Holmberg som är forskningsråd på Brå finns inga entydiga förklaringar till det ökade antalet våldtäkter.

– Ökningen kan till viss del kopplas ihop med ändringar i sexualbrottslagstiftningen som inneburit att handlingar som förr inte bedömdes som våldtäkt nu gör det. Att antalet våldtäktsbenägna män blivit så mycket större är ingen trovärdig hypotes, säger Stina Holmberg till SVT.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga