Utrikes #25/2019

Oro i Gaza efter raketattacker

Bild från Gaza City efter raketattacken i onsdags. Walid al-Shawa söker efter sina saker i husruinerna. Foto: Adel Hana/TT

Den 9 april hålls nyval i Israel. Den hårt trängda premiärministern Benjamin Netanyahu pressas från alla håll. Inte minst från den opposition som vill att han ska gå ännu hårdare fram mot palestinierna i det sedan länge ockuperade och isolerade Gaza.

Nya oroligheter har blossat upp vid gränsen mellan Gaza och Israel sedan raketer skickats från den palestinska sidan. Israel svarade, men inte med lika blodiga attacker som tidigare. Att ge sig in i ett nytt öppet krig med bara dagar kvar av valrörelsen skulle kunna innebära politiskt självmord.

Det räcker med att en raket slår ner på fel ställe så kan det vara fullt krig redan i kväll.
Anders Persson, statsvetare

Det redan instabila läget skulle kunna förvärras snabbt.

– Det räcker med att en raket slår ner på fel ställe så kan det vara fullt krig redan i kväll, säger Anders Persson som är statsvetare och expert konflikten mellan Israel och Palestina.

Netanyahus image bygger ju på att han är tuff och hela tiden hotar Hamas.
Anders Persson, statsvetare

Den israeliska armén svarade på raketbeskjutningen från Gaza men avlossade först varningsbomber. Enligt Anders Persson var det ett sätt att minimera risken för dödade och sårade, med avsikt att inte trappa upp våldet så nära inpå valet.

– Men Netanyahus image bygger ju på att han är tuff och hela tiden hotar Hamas. Därför är det svårt att analysera vad som kommer att hända då hans agerande styrs av dynamiken i vad som sker. Allt man säger om läget just nu kan vara helt förändrat om fem minuter, säger Anders Persson.

Läget i det ockuperade Gaza beskrivs av flera experter, oavsett vad som händer under den israeliska valrörelsen, som fortsatt hopplöst för stora delen av civilbefolkningen.

– Det är eländigt på alla plan. Både politiskt och humanitärt, säger Anders Persson.

Situationen för de två miljoner människor som lever instängda i Gaza är fruktansvärd.
Anna Wester, ordförande för Palestinagrupperna

Han får medhåll av Palestinagruppernas ordförande Anna Wester.

– Situationen för de två miljoner människor som lever instängda i Gaza är fruktansvärd. Det råder brist på allt. Demonstrationerna vid stängslet mot Israel har pågått i snart ett år och sjukhusen klarar inte av att ta hand om alla skadade.

Gaza har inte tillgång till elektricitet mer än fyra timmar per dygn vilket har gjort att den civila sjukvården helt gått omkull.
Gunnar Olofsson, läkare och styrelsemedlem Palestinagrupperna

Gunnar Olofsson är läkare med lång erfarenhet från att arbeta i regionen och sitter med i Palestinagruppernas styrelse.

– Det är oerhört svårt för sjukvården att fungera. Gaza har inte tillgång till elektricitet mer än fyra timmar per dygn vilket har gjort att den civila sjukvården helt gått omkull. Det finns knappt resurser till någonting, säger han.

Gunnar Olofsson är kritiskt till omvärlden som han anser helt tappat greppet om frågan.

– De agerar inte alls, trots den ena larmrapporten efter den andra.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp