Utrikes #24/2019

Nazister attackerade journalister

Bild från förberedelserna för en högerextrem musikfestival i Ostritz förra våren, i april 2018, med en av polisens vattenkanon utanför hotell Neisseblick. I helgen attackerade festivaldeltagare både polis och journalister under ett liknande evenemang. Foto: Pawel Sosnowski/TT

En grupp journalister attackerades i helgen av en tyska nazister under en högerextrem musikfestival i staden Ostritz. Sex personer utreds nu för bland annat vapenbrott.

Det är tidningen Expo som rapporterar om hur journalisterna som försökte bevaka en högerextrem rockfestival i Ostritz attackerades med ölglas och brandsläckare. Händelsen inträffade i lördags och polisen utreder nu sex av nazisterna för bland annat vapenbrott.

Journalisterna nekades till en början inträde till festivalen, trots att det är en grundlagsskyddad rättighet i Tyskland när arrangemanget är offentligt. Då journalisterna sedan återkom med skydd av polis ska de ha attackerats av uppretade festivalbesökare.

Förutom misstankarna om vapenbrott utreder även polisen om de förekommit förbjudna nazistiska symboler inne på festivalen. Flera besökare ska enligt tysk media skanderat ”Seig Heil” inne på området.

Staden Ostritz som ligger nära den polska gränsen i de östra delarna av Tyskland har flera gånger de senaste åren uppmärksammats för de många högerradikala möten som hållits på orten. Det var bland annat där som den rasistiska Pegidarörelsen startade.

Det högerextrema Alternativ för Tyskland har också starkt stöd i området vilket visade sig under förbundsdagsvalet förra hösten.

I april 2018 samlades många nazister i staden för att fira Adolf Hitlers födelsedag, något som väckte både ilska och oro runt om i Tyskland.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga