Inrikes #24/2019

”Ett sådant företag ska inte finnas i branschen”

”Sådana här företag sänker standarden i hela branschen. Andra kan inte konkurrera med någon som använder yrkesarbetare som slavar”, säger Roger Johansson som är chef för Byggnads avtalsenhet. Foto: Byggnads

Arbetaren avslöjar att byggföretaget 08 Betonghåltagnings anställda blivit tilldelade dygnslånga arbetspass och skadligt bilningsarbete, trots att firman har kollektivavtal med Byggnads. Arbetaren ringer upp Roger Johansson, chef för Byggnads avtalsenhet.

Anställda på 08 Betonghåltagning vittnar om att utländska arbetare arbetat dygnslånga arbetspass, något som bekräftas i dokument som Arbetaren tagit del av. Men anställda vittnar också om pass på upp till över 30 timmar utan övertidsersättning.

– Nej det går inte. Enligt arbetstidslagen är det elva timmars dygnsvila som gäller och mellan klockan 23 och 05 råder nattarbetesförbud. Finns det kollektivavtal är det ett kollektivavtalsbrott och skulle det inte finnas är det en fråga för Arbetsmiljöverket, säger Roger Johansson, chef för Byggnads avtalsenhet.

Är det okej att sätta arbetare att handbila betong i upp till sju timmar om dagen, som företaget gjorde?

– Nej, det säger sig ju självt. Det är olika gränsvärden för olika maskiner, men det finns inga maskiner som ens är i närheten. Så kan man inte bedriva verksamhet.

Är syftet att försvåra eller inte ge den ersättning de har rätt till har vi åsikter om det.
Roger Johansson, chef för Byggnads avtalsenhet

Enligt företaget måste en anställd vid sjukanmälan kontakta arbetsledaren, men även genomgå en intervju med personalchefen.

– Där kan vi inte säga nej. Som arbetsgivare har man ett ansvar att sätta in tidig rehabilitering så där har vi svårt att som facklig organisation ha något att invända. Är syftet att försvåra eller inte ge den ersättning de har rätt till har vi åsikter om det förstås, säger han.

Anställda vittnar om att de blivit inkallade för att låta arbetsgivaren kontrollera med termometer om de är sjuka, andra har också rapporterat att de gjort hembesök.

–  Nej, så kan man inte göra. Nej, den skulle jag be dem stoppa upp någon annanstans. Det låter ju mer som någon typ av trakasserier. Det är ju helt sjukt om det finns arbetsgivare som utsätter sina anställda för det regelbundet, säger Roger Johansson.

Sådana här företag sänker standarden i hela branschen. Andra kan inte konkurrera med någon som använder yrkesarbetare som slavar.
Roger Johansson, chef för Byggnads avtalsenhet

Det här är ju ett företag ni har kollektivavtal med, vad är det som har gått snett?

– Det handlar ju om avtalsuppföljning och information till anställda så att de kan stå upp för sina rättigheter. Det är jätteviktigt eftersom sådana här företag sänker standarden i hela branschen. Andra kan inte konkurrera med någon som använder yrkesarbetare som slavar.

Företaget säger på en ljudinspelning som Arbetaren tagit del av att de ska ”trötta ut” en anställd för att bli av med honom. Detta genom att sätta honom på ”något bilningsjobb”. Vad tänker du om det?

– Det låter ju helt sjukt. Att arbetsleda så att någon inte kan stanna kvar förekommer hos riktigt dåliga arbetsgivare. Men hade det varit bara det hade det varit tillräckligt. Här verkar man ju göra tvärtemot både kollektivavtal, säkerhetsföreskrifter och gemensamma värderingar i branschen. Ett sådant företag ska inte finnas i branschen och det är vår uppgift att sanera bort dem. Det här är något vi måste följa upp, säger Roger Johansson.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga