Film #23/2019

Smärtsamt trovärdig skildring av kriget

Första världskriget blev för många unga män ett plötsligt tillfälle att komma bort från dragiga och trångbodda lägenheter, den smutsiga verkligheten skulle komma att bli något helt annat. Foto: Ur filmen They Shall Not Grow Old

Sommaren 1914 köade tiotusentals pojkar och unga män till den brittiska arméns värvningskontor. Världen höll andan efter skotten i Sarajevo men för många innebar kriget en chans till något nytt. [FILM] They shall not grow old Regi: Peter Jackson I tanken ett äventyr om ära. Men för många också en möjlighet att lämna det hårda […]

Sommaren 1914 köade tiotusentals pojkar och unga män till den brittiska arméns värvningskontor. Världen höll andan efter skotten i Sarajevo men för många innebar kriget en chans till något nytt.

[FILM] They shall not grow old
Regi: Peter Jackson

I tanken ett äventyr om ära. Men för många också en möjlighet att lämna det hårda och minst lika monotona jobbet på fabriksgolven och längs järnvägarna. Ett plötsligt tillfälle att komma bort från dragiga och trångbodda lägenheter. En omstart.

Den smutsiga verkligheten skulle dock komma att bli något helt annat.

Hyllade och flerfaldigt prisbelönte regissören Peter Jackson har fått tillgång till omkring 100 timmars filmmaterial från Imperial war museums väldiga arkiv. Genom modern teknik har de tidigare svartvita bilderna ersatts i fyrfärg och läppläsare har närstuderat de fram till nu stumma ansiktena där meningarna lästs in av professionella skådespelare.

Dialogen soldaterna emellan varvas med berättelser av de som faktiskt var med. De som kastade sig upp ur misären i skyttegravarna för att möta helvetet. Ett annat ord finns nog inte för att beskriva eldstormen, explosionerna, de söndertrasade kropparna och det öronbedövande smattret från kulsprutorna som mejade ner i stort sett allt i sin väg.

Dokumentären skildrar livet som soldat i den brittiska armén under några av världshistoriens allra blodigaste slag. Det är en smärtsamt trovärdig skildring av ett av de mörkaste kapitlen i Europas moderna historia.

FAKTA Krigsdokumentärer
They shall not grow old hade Sverigepremiär den 8 mars och går just nu på biografer runt om i landet.
The Vietnam War visades förra året på SVT och finns nu hos streamingstjänsten Netflix.

Sjukdomar, folk som begravs levande i leran, amputeringar och så den stora tystnaden vid stilleståndet den elfte timmen på den elfte dagen i den elfte månaden, 1918.

Mest tragiskt är egentligen de inledande scenerna i de redan nämnda värvningsköerna. 15-åringar som knappt varit utanför sitt eget kvarter drömmer om hjältemod och heder. Med de brittiska myndigheternas godkännande forslas de över engelska kanalen och blir sedan slaktade som djur.

De som lyckades ta sig hem med livet i behåll bar med sig minnen som är svåra att ens föreställa sig. De flesta fick vare sig hjälp eller jobb och för dem varade kriget livet ut.

They shall not grow old är tillsammans med Ken Burns hyllade mastodontserie The Vietnam War från 2017 de mest gripande krigsdokumentärer du kan se just nu.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984