Inrikes #22/2019

LO-fack förtegna om snabba sidbyten i strejkrättsfrågan

Enligt Pappers Matts Jutterström gick diskussionsvågorna höga på LO-styrelsemötet, och han säger att flera närvarande var kritiska till förslaget till inskränkt strejkrätt. Foto: Axel Green

För en tid sedan bytte tre LO-förbund fot och ansåg att strejkrättslagen borde skrotas. Bara fyra dagar och ett LO-styrelsemöte senare hade förbunden återigen rättat sig i ledet. Men enligt Pappers ordförande var de inte de enda kritikerna på mötet.

Under det gångna året har LO-facken gjort en halsbrytande resa när det gäller strejkrätten. Från att 12 av 14 förbund sagt kategoriskt nej till inskränkning sade de alla ja ett halvår senare när LO, TCO och SACO kom överens med Svenskt Näringsliv.

För en tid sedan gick ordföranden för tre av förbunden, Pappers, Byggnads och Fastighets, ut och tog ställning emot det lagförslag som lades efter överenskommelsen. Men fyra dagar senare gick alla LO-förbunden ut i en debattartikel och förklarade sig återigen enade i sitt stöd till inskränkningen.

– Jo, jag förstår att det kan tyckas märkligt, förra veckan ville jag riva sönder förslaget och nu har vi tagit ett nytt beslut, säger Pappers ordförande Matts Jutterström.

Fackförbunden Pappers, Byggnads och Fastighets har alla haft en högljudd intern medlemskritik mot förbundsstyrelsernas plötsliga ja till överenskommelsen, som i hög grad motiverades som nödvändig på grund av konflikten i Göteborgs containerhamn.

När sedan ett nytt hamnavtal tecknades sade Pappersbasen på fredagen i Sveriges Radios Ekot att lagen borde ”skickas tillbaka i en papperstugg” och Byggnadsbasen att han ”landat i att jag tycker inte att den här lagstiftningen behövs”. Till tidningen Arbetet sade Byggnads Johan Lindholm att han nu skulle driva kravet på nästa LO-styrelsemöte. Men efter mötet backade han, liksom Pappers och Fastighets ordföranden.

– Jag är faktiskt besviken, jag tyckte att vi kunde stått fast vid vad vi sade på förbundsstyrelsemötet, säger Dennis Bäckman, ordförande för Pappersavdelning 86 i Figeholm, som drivit på mot inskränkningen.

Han tror att kritikerna fick det hett om öronen på mötet.

– Det har nog blivit en press på de som tyckt annorlunda, att det spelats på att man måste hålla ihop mot Svenskt Näringsliv. Man har piskat till alla så att man ska ställa in sig i ledet, säger han.

Jag är faktiskt besviken, jag tyckte att vi kunde stått fast vid vad vi sade på förbundsstyrelsemötet.
Dennis Bäckman, ordförande för Pappersavdelning 86 i Figeholm

Arbetaren har under en knapp vecka sökt Byggnads ordförande Johan Lindholm för att fråga honom om vad som fick honom att återigen byta fot under mötet. Men något svar kommer inte. Till tidningen Arbetet säger han att under mötet blev han övertygad om att, trots kritikernas varningar om att lagförslaget möjliggör avtalsshopping, förslaget i själva verket skulle stoppa de möjligheter som redan finns i dag.

– Jag har sagt från början att jag behövde få tillfälle att prata, både i LO-styrelsen och i min egen förbundsstyrelse, och det har jag gjort nu. Efter att ha lyssnat till argumenten har vi kommit fram till att vi står bakom det här, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Arbetet.

I facktidningen Fastighetsfolket ställde sig på fredagen Fastighetsordföranden Magnus Pettersson sig enig med kritikerna och varnade för att en förändrad strejkrätt kan få oanade följder. När Arbetaren når honom och frågar honom om förbundets resa mellan ståndpunkter ser han ”ingen anledning att uttala sig mera”.

– Nej, jag vill inte svara på det. Hej då, säger Magnus Pettersson och lägger på.

Men han lämnar en kommentar till Fastighetsfolket.

– Nej, jag tycker inte att jag bytt fot. Vi hade en genomgripande diskussion och det kom fram fler infallsvinklar på detta. Det man kan säga om lagförslaget är att det förtydligar vad som gäller på svensk arbetsmarknad och att den svenska modellen håller, säger han till tidningen.

Jag kan förstå att det framstår som att man piskat in oss i fållan.
Matts Jutterström, ordförande för Pappers

Men Matts Jutterström tar samtalet och han förnekar inte att vågorna gick höga på styrelsemötet och säger att de tre förbunden var långt ifrån ensamma om att inta en kritisk hållning.

– Ja, det är klart att jag kan förstå att det framstår som att man piskat in oss i fållan. Det är klart att det var en massa olika åsikter på styrelsemötet också. Det är det som är finessen att man kan diskutera och så kommer man fram till en slutsats, säger han.

Han säger sig visserligen fortfarande önska att förslaget kunde gå ned i tuggen, men att han inte längre kan bilda sig en uppfattning om vad förslaget kommer få för följd.

– Det står ju jag för. Jag är ingen arbetsrättsjurist eller expert. Inte ens experterna vet hur man ska tolka ut förslaget. AD har en åsikt, Erland Olausson en, Kurt Junesjö en annan. Det är fan så svårt att veta vem man ska lita på, säger han.

I slutändan gav han ändå med sig.

– Nu har man satt djävulen i båten och då måste måst man ro’n iland.

Arbetaren har även sökt LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson som svarar, via sin pressekreterare att han ”aldrig kommenterar något som sagts på LO-styrelsemöten”. Att det varit tal om att trilskande förbund tvingats till rättning säger sig pressekreteraren Jon Andersson ”ha svårt att tro”.

– Det är inget jag känner till och jag känner inte till att det någonsin skulle ha hänt att någon styrelsemedlem skulle tvingats till något, säger Jon Andersson.

Den 2 maj planerar regeringen lägga fram lagförslaget om inskränkt strejkrätt i riksdagen. Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är målsättningen att lagen ska gälla från den 1 augusti i år.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga