Inrikes #21/2019

Rättegång mot asylaktivist kan tas om

Elin Ersson under rättegången i tingsrätten i Göteborg i början av februari. Foto: Adam Ihse/TT

Asylaktivisten Elin Ersson vill att rättegången mot henne tas om. Detta efter att en av nämndemännen från Sverigedemokraterna några månader före rättegången beskrivit henne som en brottsling.

Arbetaren har flera gånger rapporterat om rättegången och domen mot asylaktivisten Elin Ersson som hindrade ett flygplan att lyfta från Landvetters flygplats i Göteborg. Anledningen var att hon trodde att det fanns en pojke som skulle utvisas till Afghanistan ombord på den aktuella flighten. Elin Ersson dömdes för brott mot luftfartslagen till böter.

Svenska Dagbladet kunde efter domen avslöja att en av nämndemännen som var med och dömde vid rättegången skrivit kommentarer om Elin Ersson på den högerextrema och rasistiska sajten Nyheter Idag.

”I media hyllas hon av batikhäxor som Ernman o Ramberg. Det är mycket allvarligt när advokater stöder brottslingar” skrev nämndemannen.

Ida Damgard som var rådman vid rättegången säger till SvD att hon inte kände till kommentaren och kallar agerandet för olämpligt då nämndemännen ska vara opartiska i de mål de dömer.

Enligt Elin Erssons advokat har de nu begärt att rättegången skall tas om, alternativt vill de få fallet upp till hovrätten.

Arbetaren har tidigare vid flera tillfällen skrivit om det svenska nämndemannasystemet och vad det innebär att allt flera sverigedemokrater tagit plats som lekmannadomare – exempelvis i artiklar HÄR och HÄR.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga