Inrikes #21/2019

Hundratusentals strejkar för klimatet världen över

Greta Thunberg kommer att skänka prispengarna på 10 miljoner kronor till organisationer som jobbar för miljön och mot de pågående klimatförändringarna. Foto: Daniel Reinhardt/TT

I dag väntas tusentals svenska skolungdomar strejka för klimatet. Inspirationen kommer från den internationellt uppmärksammade klimataktivisten Greta Thunberg och även i ett hundratal andra länder planeras demonstrationer och manifestationer.

Bara i Sverige förbereds manifestationer på 114 platser runt om i landet. Det är främst skolungdomar som står bakom de omfattande protesterna för klimatet som även fått stor global spidning. I sammanlagt 98 länder planerar människor idag att gå ut på gatorna för att sätta press på politiker och andra makthavare.

Ett av kraven är bland annat att politiker världen över ska skynda på arbetet med att nå de internationellt överenskomna klimatmålen.

Greta Thunbergs uppmärksammade klimatstrejk har under det senaste året inspirerat tusentals andra ungdomar världen över och stora demonstrationer hölls i höstas i allt från Australien till Tyskland och Belgien.

– Det är jättemånga arter som dör ut, både växter och djur, och det är människor som dör varje dag på grund av klimatförändringarna. Det är inte acceptabelt, säger Isabelle Axelsson, en av många elever som kommer att strejka idag, till tidningen Aftonbladet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga