Ambulanssjuksköterskor säger upp sig i protest

Missnöje med arbetstiderna har fått ambulanssjuksköterskor i Jokkmokk och Pajala att protestera, och nu har fem av sex sagt upp sig. Vårdförbundet har begärt att frågan ska förhandlas centralt.

Inrikes
Therese Mämmi som sitter i styrelsen för Vårdförbundet i Norrbotten säger att regionen fått svårt att behålla och rekrytera personal på grund av villkoren vid nattarbete.
Foto: Johan Nilsson/TT

Den pågående konflikten i Region Norrbotten gäller främst arbetstiden. I Jokkmokk och Pajala har ambulanssjuksköterskorna fyra timmars längre arbetsvecka än sina kollegor i exempelvis Gällivare och Kiruna på grund av att nattavtalen ser olika ut.

Enligt Region Norrbotten räknas det bara som nattarbete om man arbetar minst tre immar mellan midnatt och sex på morgonen, men i Jokkmokk och Pajala är ambulanssjuksköterskorna endast schemalagda till klockan 02. Något som betyder att de går miste om arbetstidsförkortningen deras kollegor som arbetar till 03 har.

Här i glesbygden har vi rätt mycket större ansvar än vad man har när man jobbar i en ambulans som är ansluten till ett sjukhus.
Åsa Mattsson, ambulanssjuksköterska till Vårdfokus

Enligt tidningen Vårdfokus har därför fem av sex ambulanssjuksköterskor sagt upp sig.

– Arbetsgivaren har hävdat att vi har för lite körningar efter klockan 02.00. Det tycker jag är cyniskt. De hade kunnat bjuda oss på ett bättre schema. Här i glesbygden har vi rätt mycket större ansvar än vad man har när man jobbar i en ambulans som är ansluten till ett sjukhus, säger ambulanssjuksköterskan Åsa Mattsson till Vårdfokus.

De känner att jobbar man till 02 kan man lika gärna arbeta en timme till så att det därmed skulle räknas som nattarbete.
Therese Mämmi, styrelsemedlem i Vårdförbundet i Norrbotten

Vårdförbundet har begärt att frågan ska förhandlas centralt så i dagsläget är det oklart vad som händer med arbetstiderna.

– Just nu vet vi inte, men våra medlemmar är inte fullt nöjda med dagens arbetstider. De känner att jobbar man till 02 kan man lika gärna arbeta en timme till så att det därmed skulle räknas som nattarbete, säger Therese Mämmi som sitter i styrelsen för Vårdförbundet i Norrbotten till Arbetaren.

Hur ser du på att arbetsgivaren gör så här?

– Jag tycker inte att de är nog generösa för att behålla eller rekrytera personal, säger Therese Mämmi.