Inrikes #18/2019

Krav på nollvision för dödsolyckor på jobbet

Enligt Byggnads, som nu stämt företaget, betalade de sina sex anställda mellan 132 och 165 kronor i timmen när de enligt kollektivavtalet borde fått drygt 172 kronor i timmen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hittills i år har tolv personer omkommit på jobbet. I måndags hölls ett möte mellan bland annat arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och flera av arbetsmarknadens parter för att diskutera hur dödsolyckorna kan förhindras.

Inför mötet presenterade Byggnads sex krav på åtgärder för att förhindra fortsatta dödsolyckor på jobbet. Bara inom byggindustrin omkom tio personer förra året runt om i Sverige och Byggnads ordförande Johan Lindholm är starkt kritisk till utvecklingen.

– Arbetare dör på jobbet men ingen döms. Det är rent ut sagt en skam för vårt land. Inte ett enda av dödsfallen har varit oundvikligt men ändå händer det allt oftare att en arbetare åker till jobbet och aldrig mer kommer hem igen, säger Johan Lindholm i ett pressmeddelande inför mötet med arbetsmarknadsministern.

Inte ett enda av dödsfallen har varit oundvikligt men ändå händer det allt oftare att en arbetare åker till jobbet och aldrig mer kommer hem igen.
Johan Lindholm, Byggnads ordförande

På mötet deltar representanter för de mest utsatta branscherna på arbetsmarknaden och tanken är att diskutera hur regeringens mål om en nollvision kring dödsolyckor på jobbet ska kunna uppfyllas. Ylva Johansson säger i ett uttalande att varje dödsfall är ett misslyckande för både arbetsgivaren och samhället. Förutom Ylva Johansson deltog fem andra ministrar.

Byggnads har sex krav för att vända utvecklingen med dödsolyckor i byggbranschen. Fackförbundet vill bland annat se hårdare straff och tydligare lagstiftning för arbetsmiljöbrott, straffsanktioner i de fall skyddsombud utestängs, bättre utbildning för byggarbetsmiljösamordnare och fler inspektioner på byggarbetsplatser.

Förra året omkom drygt en person per vecka på svenska arbetsplatser, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. 2016 låg siffran på 37 döda.

 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga