Kultur #18/2019

Filmfestivalen Tempo fyller 20

Home Games, om ett kritiskt år i ukrainska fotbollslöftet Alina Shovolas liv. Foto: Alisa Kovalenko

Under veckan den 4–10 mars presenterar Tempo dokumentärfilmfestival film, radio, samtal, workshops och fest i bland annat biografer, teaterlokaler och en kyrka runt om i Stockholm. Det utlovas både skoj och allvar, intima porträtt och utblickar i stora världen bland högerextremism, demokratikämpar och transaktivister. Tempo firar också med några favoriter i repris. Tempo fyller 20 […]

Under veckan den 4–10 mars presenterar Tempo dokumentärfilmfestival film, radio, samtal, workshops och fest i bland annat biografer, teaterlokaler och en kyrka runt om i Stockholm. Det utlovas både skoj och allvar, intima porträtt och utblickar i stora världen bland högerextremism, demokratikämpar och transaktivister.

Tempo firar också med några favoriter i repris.

Tempo fyller 20 år i år och firar också med några favoriter i repris, med samtal kring filmerna. Bland dem finns Anusha Caroline Anderssons Hitta hem (1999), om en indisk femårig pojke som kliver på ett tåg och kommer vilse. Han placeras på barnhem och adopteras av en svensk familj. Som vuxen börjar han söka efter sin indiska familj. Filmen diskuterar bland annat adoptionsproblematiken som inte blivit mindre aktuell sedan urpremiären.

Ett annat aktuellt tema  finns med i Mordet på en tidning (2001)av Fredrik Gertten som skildrar den skenande papperstidningsdöden.

Hamada, om unga i ett flyktingläger i Sahara.
Hamada, om unga i ett flyktingläger i Sahara. Foto: Eloy Domínguez Serén

Tempo har vuxit upp ordentligt med en rad samarbetsparter, tävlingssektioner och flera lokaler. I år har festivalen temat Arv, vilket speglas i både övergripande teman och enskilda filmer på olika sätt. Invigningsfilmen visar hur till och med raggarbegreppet kan ifrågasättas och göras till ”sitt” av nya generationer.

I år ligger festivalen kring Internationella kvinnodagen den 8 mars och firar den dagen med film, panelsamtal med inbjudna gäster och fest. Program och visningslokaler finns på tempofestival.se.

Walaa är en ung palestinsk tjej som drömmer om att bli polis i Palestinska säkerhetsstyrkan, i What Walaa wants.
Walaa är en ung palestinsk tjej som drömmer om att bli polis i Palestinska säkerhetsstyrkan, i What Walaa wants. Foto: Christy Garland
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga