Inrikes #17/2019

Skänker 200 000 kronor till hamnstrejk

Frederick Linderos är sekreterare i Sekos Infraklubben Syd, vars årsmöte beslutade om att ge 200 000 kronor till Hamnarbetarförbundets stridsfond. FOTO: Privat

LO-facket Sekos Infraklubben Syd skänker 200 000 kronor till Hamnarbetarförbundets stridsfond. Det är det hittills enskilt största bidraget till strejken och klubben räknar med kritik. Men det stoppar inte deras stöd som, enligt sekreteraren Frederick Linderos, handlar om att ”stå på arbetarnas sida fullt ut” och ingen annanstans.

– Vi gör det för att stödja deras kamp för de fackliga rättigheterna. De strider för att få teckna avtal och för att få vara med och förhandla. Sveriges Hamnars lockout som låter hamnarbetarna jobba men inte få betalt är fruktansvärt. Hamnarbetarförbundet gör helt rätt i att driva frågan och det vill vi stödja, säger Frederick Linderos, sekreterare för Seko Infraklubben Syd.

Man ska stå på arbetarnas sida fullt ut och inte på arbetsgivarens sida.
Frederick Linderos, sekreterare för Seko Infraklubben Syd

Vissa skulle kanske hävda att de 200 000 kronorna nu kommer att användas mot era LO-kamrater i Transport.

– Jag tycker att de har fel. Det här handlar om rätten att teckna kollektivavtal där man själv är med och bestämmer. Där vi arbetar har vi mellan tre och fyra förbund som är tecknare av avtalet på lika villkor. Det som Sveriges Hamnar har erbjudit är ett hängavtal vilket innebär att man inte har rätt att göra ändringar i avtalet utan bara följa det. Här är det bara Transport och Sveriges Hamnar som ska bestämma allt.

Kommer ni få skit för det här?

– Det kan vi mycket väl få. Men varje klubb är suverän och fria att tycka att vi i stället borde stå solidariskt tillsammans. Man ska stå på arbetarnas sida fullt ut och inte på arbetsgivarens sida. Det finns säkert andra aspekter och gamla konflikter, men här handlar det demokratiska rättigheter, säger Frederick Linderos.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga