Utrikes #17/2019

FN kräver stopp för sexuellt våld i Sydsudan

Kvinnor i det konflikthärjade Sydsudan. Foto: Jared Ferrie/IPS

Ett stort antal flickor och kvinnor i norra Sydsudan har utsatts för brutala sexuella övergrepp medan gärningsmännen går fria. Det uppger FN i en ny rapport som manar till snabba åtgärder.

Rupert Colville, talesperson för kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, OHCHR, säger att det handlar om ett sexuellt våld som är ”kroniskt” och ”endemiskt” – och som inte resulterat i några åtgärder mot de skyldiga.

– Den i stort sett totala straffriheten har under åren resulterat i att dessa män har få skäl att upphöra med sina handlingar, sade han i samband med publiceringen av den nya rapporten.

Även FN:s människorättschef Michelle Bachelet är mycket bekymrad över utvecklingen.

– Den skakiga situationen i Sydsudan kombinerat med den bristande ansvarsskyldigheten för de övergrepp och brott som begås i hela Unity leder sannolikt till att väpnade aktörer anser att de kan komma undan med våldtäkter och andra former av fruktansvärda sexuella våldsbrott, säger hon.

Bara under fjolårets sista fyra månader uppges minst 175 flickor och kvinnor ha utsatts för sexuella brott. Ett stort antal av dessa begicks mot yngre personer, i vissa fall barn så unga som åtta år gamla.

FN:s utredare uppger att de flesta drabbades av övergreppen i samband med att de letade efter ved, mat eller vatten – förnödenheter som det varit brist på ända sedan inbördeskriget i Sydsudan startade 2013.

Det finns ingen räddning, vi blir alla våldtagna.
Anonym kvinna, boende i Unity i OHCHR:s rapport

En 30-årig kvinna som överlevt berättar för rapportförfattarna: ”Vi kvinnor har inget val, om vi går längs huvudvägen blir vi våldtagna. Om vi går ut i bushen blir vi våldtagna. Vi undvek vägen, eftersom vi fått höra hemska berättelser om hur flickor och kvinnor som passerat blivit bortförda och våldtagna, men detsamma hände oss. Det finns ingen räddning, vi blir alla våldtagna.”

Kvinnan har själv blivit våldtagen vid tre olika tillfällen, varje gång i samband med att hon varit på väg att hämta mat vid ett distributionscenter i Bentiu.

Enligt rapporten begås nästan alla våldtäkter av fler än en gärningsman och övergreppen pågår ofta under flera timmars tid. FN-utredarna skriver att många av attackerna är planerade och utförs med stor brutalitet.

En gravid kvinna uppges ha drabbats av missfall efter att hon utsattes för en gruppvåldtäkt i november. Andra överlevande berättar om hur de blivit misshandlade med gevärskolvar, påkar och kablar när de försökt göra motstånd.

En 50-årig kvinna berättar för rapportförfattarna om hur hon blev misshandlad då hon försökte skydda sin dotter från att bli bortförd av beväpnade män: ”En del av dem slog och sparkade mig. De beväpnade männen hade kunnat vara mina söner, men de var så grymma. De visade ingen barmhärtighet.”

Enligt rapportförfattarna är en bidragande faktor till det stora antalet attacker mot flickor och kvinnor att det finns så många beväpnade män som befinner sig i ett ”vänteläge”.

I september förra året undertecknades ett fredsavtal, men en ny övergångsregering kommer inte att tillträda förrän i maj, vilket gör att det många väpnade styrkor befinner sig i ett slags tomrum.

– Många av dessa unga män är tungt beväpnade och går bara runt och väntar. Det är en mycket farlig kombination, och det finns även ungdomsmiliser som en del av dessa officiella grupper är allierade med, men ingen vet exakt vilka dessa är. Även dessa har varit mycket inblandade, säger Rupert Colville.

Att ingen ställs till svars för sexualbrotten har skapat en situation där våld mot flickor och kvinnor har blivit normaliserat och FN kräver nu att Sydsudans president Salva Kiir agerar för att händelserna ska utredas och de skyldiga bestraffas.

Jag uppmanar Sydsudans regering att genomföra åtgärder, inklusive de som finns beskrivna i fredsavtalet.
Michelle Bachelet, FN:s människorättschef

Det rådande fredsavtalet uppges vara skört, och FN:s människorättschef menar att det krävs snabba åtgärder för att skydda Sydsudans kvinnor från fortsatta övergrepp.

– Sorgligt nog har vi fortsatt att motta rapportera om våldtäkter och gängvåldtäkter i norra Unity under början av detta år. Jag uppmanar Sydsudans regering att genomföra åtgärder, inklusive de som finns beskrivna i fredsavtalet, för att skydda flickor och kvinnor, samt att snabbt och grundligt utreda alla anklagelser om sexuellt våld och åtala gärningsmännen i rättssäkra rättegångar, säger Michelle Bachelet.

 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga