Inrikes #15/2019

Utvisad för attack mot judiska ungdomar

Människor samlades utanför synagogan i Göteborg till stöd för judiska församlingen efter attacken i december 2017. Foto: Adam Ihse/TT

En av de män som sedan tidigare dömts till fängelse för den uppmärksammade attacken mot synagogan i Göteborg döms till utvisning. Det beslutade Högsta domstolen i veckan.

Det var på kvällen den 9 december 2017 som en grupp män attackerade en ungdomsfest vid synagogan i Göteborg. Männen kastade flaskor med brinnande föremål mot byggnaden och de bilar som stod parkerade intill. Ett fyrtiotal ungdomar befann sig inne i lokalen.

Tre av männen dömdes till fängelse för attacken som enligt åklagaren hade hatbrottsmotiv. En av männen dömdes även till utvisning, något Hovrätten senare avslog. Men nu har Högsta Domstolen beslutat att mannen ska utvisas, då Migrationsverket menar att det inte finns en konkret hotbild mot honom om han återvänder till Gaza.

Efter attacken berättade representanter för den judiska församlingen i Göteborg för Arbetaren att de tvingats lägga stora resurser på säkerhet då hotbilden mot judar ökat.

– Många av våra medlemmar törs inte visa att de är judar. Barn törs exempelvis inte berätta i skolan av rädsla för att trakasseras, sade Isak Reichel som är generalsekreterare för Judiska centralrådet i Sverige till Arbetaren då.

I en nyligen publicerad undersökning från EU:s byrå för mänskliga rättigheter menar nio av tio judar i Europa att antisemitismen ökat de senaste åren.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga