Inrikes #15/2019

Rekordlåg konfliktnivå med få strejker

Strejkande renhållningsarbetare på Reno Norden i juli 2017. Under hela 2018 genomfördes bara en strejk, när Ryanairpiloterna krävde kollektivavtal. Foto: Daniel Ingmo/TT

Under 2018 genomfördes endast en strejk, visar Medlingsinstitutets årsrapport. Men även året innan var det förhållandevis lugnt på vad myndighetens generaldirektör kallar en av de fredligaste arbetsmarknaderna i världen med få förlorade arbetsdagar. Detta trots APM Terminals storlockout.

Konfliktnivån på svensk arbetsmarknad var rekordlåg förra året. Under hela 2018 genomfördes bara en strejk, när Ryanairpiloterna krävde kollektivavtal. Sammanlagt förlorades 50 arbetsdagar, enligt Medlingsinstitutets statistik, vilket är det lägsta institutet någonsin registrerat.

– Konfliktnivån förra året var väldigt minimal. Det var det lägsta antalet förlorade arbetsdagar sedan Medlingsinstitutet tillkomst och förmodligen överhuvudtaget, säger Carina Gunnarsson, generaldirektör för myndigheten.

En del av, men inte hela, förklaringen kan vara att 2018 varit något av ett mellanår med lägre antal omförhandlingar av avtal.

– Men vi har haft små avtalsår tidigare och då har antalet förlorade arbetsdagar varit högre, säger Per Ewaldsson, chefsjurist på Medlingsinstitutet till Arbetet.

Även om nivån var rekordlågt 2018 var året innan inte långt därifrån. Trots avtalsrörelse och 497 nyslutna avtal ledde ingen av avtalsförhandlingarna till utlysta stridsåtgärder.

Enligt Medlingsinstitutets statistik gick arbetsköparna sammanlagt miste om 2 570 arbetsdagar, där hamnarbetsköparen APM Terminals lockout stod för 2 241, alltså 87 procent. Övriga förlorade arbetsdagar stod den vilda sopstrejken på RenoNorden med 150 stycken, och SAC Syndikalisterna med 15 dagar.

Hur skulle du beskriva den svenska arbetsmarknaden generellt?

– Vi har gjort en internationell jämförelse och då ligger vi lågt. Det antyder att det är en fredlig arbetsmarknad, säger Carina Gunnarsson, generaldirektör för Medlingsinstitutet.

Vi har gjort en internationell jämförelse och då ligger vi lågt. Det antyder att det är en fredlig arbetsmarknad.
Carina Gunnarsson, generaldirektör för Medlingsinstitutet

Ur ett internationellt perspektiv bekräftas bilden av Sverige som ett land med mycket låg konfliktnivå. I ett pressmeddelande skriver Medlingsinstitutets generaldirektör Carina Gunnarsson: ”Ser man tillbaka framstår den svenska arbetsmarknaden som en av de fredligaste i världen.”

Beräknat på ett genomsnitt av de senaste tio årens konflikter placerar sig Sverige i den absoluta botten i Europa, med 21 000 förlorade arbetsdagar per år. Danmarks genomsnitt är 300 000 förlorade arbetsdagar, Norge 128 000 och Finland 84 000, enligt uppgifter från TT.

– Sverige hör till de länder generellt i hela världen med minst antal konfliktdagar, kommenterade Per Ewaldsson siffrorna till TT i slutet av förra månaden.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga