Inrikes #11/2019

Behovsanställda “blixtar” vann i AD

Fallet gäller två medlemmar i Hamnarbetarförbundet som arbetat som så kallade timanställda blixtar i hamnen. Montage: Arbetaren

Hamnarbetarförbundet fick hälften rätt i stämning mot Logent i Göteborg, vilket ger en av två medlemmar 50 000 kronor i ersättning. Även om Arbetsdomstolen inte gick helt på fackets linje, kallar förbundet domen för en principiell seger för behovsanställda.

Arbetsköparen Logent i Göteborgs hamn döms i Arbetsdomstolen att utbetala ett skadestånd på 50 000 kronor för att brott mot Lagen om anställningsskydd, LAS, vid två tillfällen. Arbetsköparen frias samtidigt från ett liknande fall i Stockholm. Men enligt Hamnarbetarförbundet, som stämt arbetsköparen innebär den halva vinsten ändå en principiell seger.

”Hamnarbetarförbundet konstaterar att den prejudicerande domen också kommer att ha långtgående påverkan på det för närvarande vilande målet om turordningsbrott i samband med uppsägningarna på APM Terminals”, skriver förbundet på sin hemsida.

Fallet gäller två medlemmar i Hamnarbetarförbundet som arbetade som timanställda så kallade ”blixtar” i Stockholm respektive Göteborg när Logent tog över verksamheterna 2010. Men när de sedan sades upp förra året ansåg arbetsköparen att de inte kunnat tillgodoräkna sig sin anställningstid som blixtar och de båda hamnade därför längre ned i turordningslistan och blev av med jobbet.

Hamnarbetarförbundet anser att blixtanställningarna, trots att de formellt är behovsanställningar, är så regelbundna, och kan vara i upp till tio år, att de borde räknas som tillsvidareanställningar. Det principiella argumentet köper inte AD, men domstolen anser ändå att på grund av att de ene av de två arbetat kontinuerligt och under samma dygn som Logent tog över, borde denna få tillgodoräkna sig hela anställningstiden.

Enligt Hamnarbetarförbundet innebär den fällande domen en möjlighet för många anställda att kunna räkna även tiden som behovsanställd vid uppsägningar, oavsett bransch.

”Sammantaget betraktar Hamnarbetarförbundet dagens dom som en avgörande principiell framgång som ger många tidigare och nuvarande behovsanställda hamnarbetare runtom i landet starkare anställningsskydd”, skriver förbundet på sin hemsida.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan