Inrikes #10/2019

Ludvikabor i protest mot NMR

Människor protesterar under Nordiska motståndsrörelsens demonstration på första maj 2018 i Ludvika. Foto: Ulf Palm/TT

Motståndet mot Nordiska Motståndsrörelsens upprepade aktiviteter i Ludvika ökar. Ett tusental personer har hittills skrivit under en protestlista mot att återigen ge den militanta nazistsekten demonstrationstillstånd på första maj.

Ludvika är något av ett huvudfäste för Nordiska Motståndsrörelsen, NMR. I kommunen bor flera av nazistsektens ledare och organisationen satt fram till i höstas i kommunfullmäktige genom ett kuppat mandat från Sverigedemokraterna. Nazisternas upprepade aktiviteter på gator och utanför skolor har dock skapat frustration och ilska bland många av kommunens drygt 15 000 invånare.

Vi förstår inte varför de gång efter annan ska medges tillstånd att utöva sin terror på våra gator.
Ludvikabor i en insändare i Dala-Demokraten

Bland annat har en namninsamling startats mot att NMR ännu en gång sökt demonstrationstillstånd den första maj. Enligt tidningen Expo har än så länge ett tusental personer skrivit under. I ett öppet brev som publicerats i Dala-Demokraten vädjar ett trettiotal kommuninvånare till politiker och ansvariga poliser om att inte bevilja nazisterna demonstrationstillstånd.

”För flertalet invånare framstår nazisterna och deras närvaro här som en kränkning mot all anständighet. Vi förstår inte varför de gång efter annan ska medges tillstånd att utöva sin terror på våra gator”, står det i insändaren.

Under sommarens valtider beviljades NMR tillstånd att kampanja dagligen på tre olika platser i kommunen fram till den första september. Det var något som väckte både obehag och ilska hos många Ludvikabor.

Trots den intensiva kampanjen och det ofta höga tonläget misslyckades NMR kapitalt i valet. I Ludvika fick de sammanlagt 1,3 procent av rösterna, vilket motsvarar 215 röster. Inte heller i de två andra kommunerna där NMR storsatsade, Kungälv och Boden, lyckades partiet ta hem några mandat.

I valet till riksdagen fick NMR 0,03 procent av rösterna. Färre än bland annat Djurens parti och Kristna Värdepartiet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984