Utrikes #6/2019

Oljebolaget kände till läckan innan explosionen

I natten till i lördags exploderade en läckande bränslepipeline i staden Tlahuelilpan norr om huvudstaden Mexico City. Foto: Claudio Cruz/TT

Det statliga oljebolaget Pemex kände till den läckande oljeledningen utan att agera innan explosionen, som hittills tagit 85 personers liv. Nu får både företaget och den sittande mexikanska regeringen hård kritik.

Olyckan inträffade natten till i lördags då en läckande bränslepipeline med bensin exploderade i staden Tlahuelilpan norr om huvudstaden Mexico City. Omkring 800 personer hade samlats i anslutning till ledningen för att fylla dunkar med bensinen som rann ut. Under måndagen hade dödstalet stigit till 85 och ytterligare minst 58 personer vårdas på sjukhus för sina skador.

Samtidigt kommer nyheter om att det statligt ägda bolaget Pemex känt till läckan i fyra timmar innan de agerade. Detta för att undvika bensinbrist i huvudstaden vid en reparation. Explosionen inträffade sedan 30 minuter efter att ledningen stängts av och nu riktas hård kritik mot både Pemex och regeringen som många menar inte gjorde tillräckligt för att hålla folk från området.

Utredare misstänker att det var den statiska elektriciteten i kläderna på människor som samlats för att bunkra bensin som orsakade explosionen, rapporterar den amerikanska Tv-kanalen CNN.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp