Litteratur #3/2019

Slarvigt och larvigt om legendarisk gourmand

Winston Churchill var brittisk premiärminister 1940-1945 och erhöll Nobelpriset i litteratur 1953. Han föddes in i en stormrik aristokrati med excentriska vanor och ritualer, inte minst vad gäller mat och dryck. Foto: Wikimedia Commons

Winston Churchill var en av de mest framträdande brittiska politikerna under 1900-talet. Under mer än 50 år och genom de två världskrigen hade han flera betydande politiska roller. [BOK] Winston Churchill. Biografi över en gourmand Caroline Heyrendt–Sherman Översättning: Peter Landelius Lind & Co bokförlag, 2018 Inte minst som premiärminister och deltagande i samtal och konferenser med […]

Winston Churchill var en av de mest framträdande brittiska politikerna under 1900-talet. Under mer än 50 år och genom de två världskrigen hade han flera betydande politiska roller.

[BOK] Winston Churchill. Biografi över en gourmand
Caroline Heyrendt–Sherman
Översättning: Peter Landelius
Lind & Co bokförlag, 2018

Inte minst som premiärminister och deltagande i samtal och konferenser med Stalin och USA:s presidenter Franklin D. Roosevelt och Harry Truman i kampen mot Hitlertysklands framfart under tidigt 1940-tal.

Han föddes under drottning Viktorias tid, då Storbritannien var en stormakt med protektorat och andra territorier över världen, och dog under ett 1960-tal då många av de sista kolonierna frigjorde sig och landet förlorat en betydande del av sin forna internationella glans.

Churchill föddes in i en stormrik aristokrati med excentriska vanor och ritualer, inte minst vad gäller mat och dryck. Han var djupt beläst och omgärdas av rykten kring träffsäkra, fräcka eller bara fantastiskt spirituella citat.

Caroline Heyrendt–Shermans Winston Churchill. Biografi över en gourmand bygger till viss del på citat kring mat och sprit, eller rättare på citat som han lär eller förmodas ligga bakom. För den som intresserat sig det minsta för Churchills excentriska person framstår idén om en bok som berättar om hans matvanor som en lysande idé – något som författaren kåserande intensivt ägnar sig åt att motsäga.

Framför allt gör det osminkade slarvet med fakta redan från start att man tvivlar på snart sagt varje uppgift i boken.

Framför allt gör det osminkade slarvet med fakta redan från start att man tvivlar på snart sagt varje uppgift i boken. Det blir nästan fascinerande hur det på snart sagt varje sida förekommer tvivelaktigheter. Det går inte att läsa vidare utan fundera på betydelsen av alla ”det sägs att”, ”lär ha” eller ”enligt legenden”. Dessutom motsägs en uppgift ofta med en annan på nästa sida eller uppslag.

Georgina Landemare, ”åtta år äldre än Churchill” (i själva verket flera år yngre) som var anställd som kokerska 1939–54 sägs här ha ansvarat för Churchills mathållning i hela hans liv. Heyrendt-Sherman berättar att Landemare var så determinerad att hon vägrade lämna en sufflé för att på Churchills skyndsamma uppmaning komma ned till skyddsrummet. Några sidor senare i boken påstås han ”som vanligt obekymrad om riskerna” vid bombningarna.

På ett ställe påstås Churchill vara 70 år när han 1938 flyger för första gången (när han i själva verket fyllde 64 det året) och dottern Mary som Churchill ”gifter bort” kallas sondotter, och så vidare.

En bok som skulle ha kunnat användas som en rolig och lättläst biografi även för den med dålig koll på Churchill blir bara en irriterande produkt med fjantiga och svårbegripliga fokus.

En bok som skulle ha kunnat användas som en rolig och lättläst biografi även för den med dålig koll på Churchill blir bara en irriterande produkt med fjantiga och svårbegripliga fokus, som borde ha gått många gånger via redaktör och korrektur. Och kanske skulle den ändå stekas – eftersom till och med beskrivningen av middagarna lämnar en hel del övrigt att önska.

För den intresserade finns betydligt matnyttigare litteratur om Churchill och hans tid och verk, och de saknar aldrig komiska poänger eftersom huvudpersonen verkligen var en egen karaktär. Till exempel finns Bengt Liljegrens välskrivna Winston Churchill (Historiska media, 2014) sedan 2017 i pocket.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga